Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασπίδα του Ευφράτη: Στόχος των Τούρκων οι Κούρδοι και όχι το Ισλαμικό Κράτος

Ασπίδα του Ευφράτη: Στόχος των Τούρκων οι Κούρδοι και όχι το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όσο περνάνε οι ώρες της τουρκικής εισβολής στη Συρία, της επιχείρισης “Ασπίδα του Ευφράτη” που ξεκίνησε στις 04.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, φαίνεται ολοκάθαρα ότι ο στρατηγικός στόχος δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που κατέχει την πόλη Τζαραμπλούς, αλλά να καταλάβουν η Τουρκία και οι “μετριοπαθείς” τζιχαντιστές σύμμαχοί της (Ελεύθερος Συριακός Στρατός – FSA και λοιπές συμμορίες) όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού για να εμποδίσουν την κουρδική επέκταση δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε την Τετάρτη το πρωί ότι η επιχείριση αποσκοπεί στο να πολεμήσει τόσο το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) όσο και τις υπό κουρδική διοίκηση και αμερικανική υποστήριξη Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που απελευθέρωσαν την πόλη Μανμπίτζ και ελέγχουν τα εδάφη γύρω από αυτήν.

map_jarablus Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο, με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος, με κόκκινο η κυβέρνηση και με πράσινο χρώμα οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του FSA. Η επίθεση στην Τζαραμπλούς εξαπολύθηκε μέσα από το έδαφος της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη σειρά του ζήτησε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να αποχωρήσουν και να πάνε πίσω ανατολικά του Ευφράτη, αλλιώς θα δεχτούν επίθεση από τους Τούρκους.

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι έχουν στείλει στην πρώτη γραμμή 20 τανκς και 20 άρματα μάχης, ενώ μας ενημέρωσαν, οι Τούρκοι πάντα, ότι οι τζιχαντιστές σύμμαχοί τους δεν είναι 1.500 άνδρες, όπως έλεγαν αρχικά, αλλά 5.000. Βεβαίως από τη στιγμή που οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) φοράνε άπαντες τουρκικές στολές, είναι αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς ποιοι είναι οι “αντάρτες” μισθοφόροι των Τούρκων και ποιοι οι Τούρκοι στρατιώτες.

Την ίδια ώρα στα σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας καταφθάνουν αμαξοστοιχίες φορτωμένες με περισσότερα τουρκικά τανκς. Οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στο Twitter από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Όλα αυτά τα τανκς σημαίνουν ένα πράγμα. Η Τουρκία προετοιμάζεται για κατοχή.

tourkika_tanks

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι επιτίθενται στην Τζαραμπλούς από τις νότιες συνοικίες της και τις βομβαρδίζουν επειδή αυτές είναι οι κουρδικές γειτονιές της πόλης.

Την ίδια ώρα άλλες αναφορές λένε ότι οι Τούρκοι βομβαρδίζουν και την πόλη Αλ Μπαμπ, νοτιοδυτικά της Μανμπίτζ.

Εάν οι Τούρκοι καταλάβουν την Τζαραμπλούς και τη Μανμπίτζ θα έχουν κλείσει τον δρόμο για προέλαση των Κούρδων δυτικά και στη συνέχεια θα μπορέσουν να τους επιτεθούν για να τους διώξουν στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

flags

Στα χωριά που καταλαμβάνουν οι Τούρκοι δεν υψώνουν μόνο τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) αλλά και την τουρκική.

Ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Τουρκία δεν απελευθερώνει εδάφη της Συρίας αλλά τα καταλαμβάνει.

Η Τουρκία ζει από τα ξημερώματα το νεοοθωμανικό της μεγαλείο, κάνει “εξαγωγή” της εσωτερικής της κρίσης στη Συρία και παράλληλα υλοποιεί τους σχεδιασμούς της που είχε για την περιοχή εδώ και δύο χρόνια αλλά δεν της επέτρεπαν οι Αμερικανοί.

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι προετοιμάζονται για μάχη με τον τουρκικό στρατό και το έχουν κάνει ξεκάθαρο με δηλώσεις αξιωματούχων τους.

Αυτό που όλοι περιμένουν να δουν είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι Αμερικανοί που είναι τυπικά σύμμαχοι των Τούρκων και των Κούρδων της Συρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr