Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύμμαχος της Χεζμπολάχ ο νέος χριστιανός Πρόεδρος του Λιβάνου

Σύμμαχος της Χεζμπολάχ ο νέος χριστιανός Πρόεδρος του Λιβάνου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λίβανος, Μισέλ Αούν, Χεζμπολάχ,

Ο χριστιανός νέος πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ζήτησε από τον σουνίτη μουσουλμάνο ηγέτη Σάαντ Αλ Χαρίρι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη της πλειονότητας των βουλευτών, περιλαμβανομένου και του ισχυρού σιίτη μουσουλμάνου προέδρου του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι.

Ο διορισμός του φιλοσαουδάραβα και φιλοδυτικού κ. Χαρίρι αποτελεί μέρος πολιτικής συμφωνίας στο πλαίσιο της οποίας ο πολιτικός αντίπαλός του, ο χριστιανός ηγέτης και πρώην στρατηγός Μισέλ Αούν εξελέγη αρχηγός του κράτους.

Τη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο εξέλεξε πρόεδρο τον κ. Αούν, σύμμαχο της ισχυρής, υποστηριζόμενης από το Ιράν, σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, βάζοντας τέλος σε ένα θεσμικό κενό 29 μηνών.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Αμάλ, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία, με κίνδυνο να παρεμποδιστεί ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.
Ανακοινώνοντας όμως την απόφασή του να εγκρίνει τον κ. Χαρίρι για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο κ. Μπέρι δήλωσε ότι θα συμβάλει στις προσπάθειες να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Αν δεν υπήρχε πρόθεση συνεργασίας, δεν θα τον είχαμε εγκρίνει», είπε.

Ο συμβιβασμός του κ. Χαρίρι για τον κ. Αούν αντικατοπτρίζει τον μειωμένο ρόλο που διαδραματίζει πλέον στον Λίβανο η Σαουδική Αραβία, η οποία ανταγωνίζεται το Ιράν για την άσκηση επιρροής στην περιοχή.

Στο λιβανικό σύστημα κατανομής της εξουσίας μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο πρόεδρος πρέπει να είναι μαρωνίτης χριστιανός, την πρωθυπουργία καταλαμβάνει σουνίτης μουσουλμάνος και ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης μουσουλμάνος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν δύο παραστρατιωτικούς της Χεζμπολάχ στη Συρία

Ο Νασράλα της Χεζμπολάχ συναντήθηκε με τον Ναχαλέχ του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ

Ιορδανοί αναλυτές: Οι Αμερικανοί θα πλήξουν τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς αλλά όχι το Ιράν

Το Ιράν απέσυρε τους αξιωματικούς του από τη Συρία γιατί δεν θέλει να εισέλθει σε μια σύγκρουση που φουσκώνει σε όλη τη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr