Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Βερολίνο κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις – “Δραστική κλιμάκωση”

Το Βερολίνο κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις – “Δραστική κλιμάκωση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο κάλεσε για εξηγήσεις το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) από τις τουρκικές αρχές.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η σύλληψη των βουλευτών του αριστερού – κεντροαριστερού φιλοκουρδικού σχηματισμού, τρίτης δύναμης σε έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, συνιστά «δραστική κλιμάκωση» της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αστυνομία προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη σύλληψη των δύο συμπροέδρων του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, και 10 βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Την ίδια ώρα η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp αποκλείστηκαν στην Τουρκία μετά τις συλλήψεις των Κούρδων βουλευτών του HDP, σύμφωνα με οργάνωση που παρακολουθεί τη λειτουργία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Σύμφωνα με ειδικό της ομάδας Turkey Blocks, οι σελίδες είναι μη προσβάσιμες καθώς φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σε απάντηση στις συλλήψεις των Κούρδων πολιτικών ισχυρότατη βομβιστική σημειώθηκε στο κέντρο της Άμιδας, Ντιγιάρμπακιρ όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται κοντά στο αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες βουλευτές.

Ανάμειξη με την τρομοκρατία χρέωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στους βουλευτές του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που τέθηκαν υπό κράτηση από την τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τα 12 στελέχη του κόμματος συνελήφθησαν επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο έρευνας για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Κατά τον Μπιναλί, δημοκρατικά εκλεγμένοι αξιωματούχοι υπό κανονικές συνθήκες, μπορούν να πάψουν να είναι βουλευτές μόνο με νέες εκλογές, αλλά «αυτοί οι αξιωματούχοι που αναμειγνύονται και ενθαρρύνουν την τρομοκρατία πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη».

Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για περισσότερους από 50 βουλευτές του κόμματος, μετά την άρση της ασυλίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr