Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι του Ιράκ θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους

Οι Κούρδοι του Ιράκ θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του ιρακινού Κουρδιστάν, το σοσιαλιστικό Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK) και το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν (KDP), συμφώνησαν να προχωρήσουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τον Χεμίν Χαουραμί, βοηθό του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ηγεσιών των PUK και του KDP όπου συζητήθηκαν θέματα όπως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το ζήτημα με το Κιρκούκ (εάν θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης ή θα περάσει σε κουρδικό έλεγχο) και οι σχέσεις των Κούρδων με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

“Το KDP και το PUK συμφώνησαν να σχηματίσουν μια υψηλόβαθμη κοινή επιτροπή για το δημοψήφισμα και να επισκεφθούν όλα τα υπόλοιπα [κουρδικά] κόμματα για να συνεργαστούν όλοι μαζί για την αυτοδιάθεση”, είπε ο Χεμίν Χαουραμί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα συναντηθούν με τα μικρότερα κόμματα και τα άλλα έθνη που ζουν στα εδάφη του Κουρδιστάν για να ορίσουν τον χρόνο και τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος, το οποίο πρέπει να διεξαχθεί σύντομα.

Να σημειωθεί ότι το ιρακινό Κουρδιστάν κατοικείται μόλις από 5-6 εκατομμύρια Κούρδους σε συνολικό κουρδικό πληθυσμό κοντά στα 40 εκ. Η πλειονότητα των Κούρδων κατοικεί στο τουρκοκρατούμενο βόρειο Κουρδιστάν (νοτιοανατολική Τουρκία), ακόμα 4 εκ. στη βόρεια Συρία (δυτικό Κουρδιστάν-Ροζάβα) και 7 περίπου εκατομμύρια στο ανατολικό Κουρδιστάν στο δυτικό Ιράν.

Μια ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν εκτός από την απόσχιση από το Ιράκ, η οποία ντε φάκτο υφίσταται, δημιουργεί σοβαρό ενδο-κουρδικό ζήτημα αφού ο τουρκόφιλος Μπαρζανί θα εμφανίζεται ως πρόεδρος του κουρδικού κράτους την ώρα που η πλειονότητα των Κούρδων αντιδρά στις φιλότουρκες πολιτικές του και στις “δουλειές” που κάνει με τον Ερντογάν.

Κάποιος θα μπορούσε να σχολιάσει ότι αυτά είναι εσωτερικά θέματα των Κούρδων που δεν μας αφορούν, ωστόσο μας αφορούν, διότι οι εξελίξεις στο Κουρδιστάν εντάσσονται στην ευρύτερη γεωπολιτική σφαίρα ενδιαφέροντος της Ελλάδας και έχουν συνέπειες που θα μας επηρεάσουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πιθανή αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Άνμπαρ του Δυτ. Ιράκ

Μεγάλο πρόβλημα στο Ιράκ με την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων

Οι Κούρδοι (PKK) σκότωσαν έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυμάτισαν τέσσερις – Οι Τούρκοι απάντησαν με αεροπορική επιδρομή

Η Πολιτοφυλακή για την Ελευθερία του Κουρδιστάν κατέστρεψε συσκευές πληροφοριών του τουρκικού κράτους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr