Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανική πίεση στα Σκόπια με τον Χόιτ Μπράιαν Γι εν μέσω εκρηκτικής πολιτικής κρίσης

Αμερικανική πίεση στα Σκόπια με τον Χόιτ Μπράιαν Γι εν μέσω εκρηκτικής πολιτικής κρίσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα Σκόπια αναμένεται να αφιχθεί την Κυριακή ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, προκειμένου να συμβάλει στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε την Πέμπτη με την εισβολή εθνικιστών διαδηλωτών στο κτίριο της Βουλής.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και επομένως, η άσκηση αμερικανικής πίεσης για αμοιβαίες υποχωρήσεις θεωρείται δεδομένη.

Μέχρι στιγμής, οι διεθνείς εκκλήσεις για συναίνεση και τήρηση της νομιμότητας έχουν πέσει στο κενό, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι την ίδια κατάληξη θα έχει και η αμερικανική παρέμβαση.

Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Το εθνικιστικό κόμμα του ελληνικής καταγωγής εξωμότη Νίκολα Γκρουέφσκι (VMRO-DPMNE), παρότι διατήρησε τα πρωτεία, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδράνων.

Ως εκ τούτου, αξιώνει την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.

Από την πλευρά του, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατέγραψε σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του, προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση, με τη στήριξη και τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.

Ωστόσο, η πρόθεση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αλβανικής μειονότητας στη χώρα, γνωστά ως “αλβανική πλατφόρμα”, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν την αναγνώριση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας της ψευδομακεδονίας, έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στους κόλπους του εθνικιστικού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Γκρουέφσκι.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνείται σταθερά να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία -κατά τον ίδιο- θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του πολυεθνικού σκοπιανού κρατιδίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr