Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτοδιοικητικές εκλογές στη Βρετανία – Κρας τεστ για Συντηρητικούς και Εργατικούς

Αυτοδιοικητικές εκλογές στη Βρετανία – Κρας τεστ για Συντηρητικούς και Εργατικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πρώτο μεγάλο τεστ εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου περνούν Συντηρητικοί και Εργατικοί στη Βρετανία, οι οποίοι ρίχνονται σήμερα Πέμπτη στη μάχη των τοπικών εκλογών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξετασθεί με μεγάλη προσοχή εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Από την Αγγλία μέχρι την Σκωτία και την Ουαλία, οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πέμπτη για την ανανέωση 5.000 εδρών τοπικών συμβουλίων.

Οι τοπικές αυτές εκλογές διεξάγονται κατά παράδοσιν στα μέσα της κοινοβουλευτικής περιόδου και φέτος η συγκυρία είναι ιδιαίτερη εξαιτίας του Brexit.

Η ψηφοφορία διεξάγεται λιγότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που αποφάσισε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνοντας διχασμένη την χώρα και μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές που προκύρηξε η Τερέζα Μέι επιδιώκοντας να ενισχύσει την θέση της στο Κοινοβούλιο πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Χθες, ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ότι η έξοδος από την EΕ «δεν θα γίνει γρήγορα, ούτε ανώδυνα».

Στη συνέχεια, η Μέι κατηγόρησε τους Eυρωπαίους αξιωματούχους ότι επιδιώκουν να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία στην χώρα της.

Την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνετη και ευρεία νίκη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στις 8 Ιουνίου, τα εκλογικά αποτελέσματα των σημερινών τοπικών εκλογών μπορεί να δώσουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την δυναμική των Τόρις.

Τεστ και για το Εργατικό Κόμμα

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τοπικές εκλογές παίζονται σε τοπικό επίπεδο, ενώ αναμένεται χαμηλή προσέλευση στις κάλπες.

Οπως συμπεραίνει ο Independent, «οι τοπικές εκλογές θα μας πουν κάτι για αυτά που θα συμβούν στις 8 Ιουνίου, αλλά όχι όλα».

Η ανανέωση των εδρών των τοπικών συμβουλίων θα δώσουν κάποιες πληροφορίες, για παράδειγμα, για την κατάσταση των Εργατικών, που οι δημοσκοπήσεις δίνουν σε απόσταση 20 ποσοστιαίων μονάδων από τους Τόρις.

Αν οι σημερινές εκλογές αποτελούν τεστ για την Μέι, το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει ότι μπορεί να κερδίσει, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και την αντιδημοφιλία του μεταξύ των βουλευτών του κόμματός του.

Από την πλευρά των άλλων πολιτικών δυνάμεων, οι κεντρώοι φιλοευρωπαίοι του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ελπίζουν σε βελτιωμένες επιδόσεις στις σημερινές εκλογές για να αντιμετωπίσουν υπό καλύτερους όρους τις βουλευτικές εκλογές.

Το ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό UKIP, σε υποχώρηση μετά την απώλεια του λόγου ύπαρξής του λόγω Brexit, κινδυνεύει να καταβαραθρωθεί.

Τα βλέμματα θα είναι επίσης στραμμένα στην Σκωτία, όπου η Νίκολα Στέρτζον ελπίζει να ενισχύσει την θέση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας και να δώσει ώθηση στην ιδέα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί και Βρετανοί κατέρριψαν περισσότερα από 100 ιρανικά ντρόουν

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr