Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Αμπντούλ Χασίμπ, σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου σε επιχείρηση των αφγανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην ανατολική περιφέρεια Νανγκαρχάρ, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι, χθες Κυριακή.

Ο Χασίμπ, που ανέλαβε επικεφαλής πέρυσι αφότου ο προκάτοχός του Χαφίζ Σαΐντ Χαν σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), θεωρείται υπεύθυνος για μία σειρά σημαντικών επιθέσεων μεταξύ των οποίων και αυτή στο κύριο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ στις 8 Μαρτίου, ανέφεραν σε γραπτή δήλωσή τους.

Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο Χασίμπ μάλλον σκοτώθηκε κατά την επιδρομή των αμερικανικών και αφγανικών ειδικών δυνάμεων στη Νανγκαρχάρ, κατά την οποία επίσης σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά πριν από την χθεσινή ανακοίνωση δεν υπήρξε επιβεβαίωση της είδησης.

«Αυτή η επιτυχής επιχείρηση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην αδυσώπητη επιχείρησή μας να νικήσουμε το ISIS-K στο 2017», είπε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

“ISIS-K” αναφέρεται το«Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν» (παλιά ονομασία της περιοχής) η οποία ενώ διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, δρα ανεξάρτητα.

Το Iσλαμικό Κράτος επιχειρεί στο Αφγανιστάν από το 2015, πολεμώντας τις δυνάμεις των Αφγανών και των Αμερικανών.

Η δήλωση ακολούθησε ανακοίνωση νωρίτερα από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Χασίμπ είχε σχεδιάσει την επίθεση της 8ης Μαρτίου στο νοσοκομείο με μια ομάδα τζιχαντιστών που είχαν μεταμφιεστεί σε γιατρούς.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού καθώς και ασθενείς.

Στη δήλωση αναφερόταν επίσης ότι ο Χασίμπ είχε διατάξει τον αποκεφαλισμό των προεστών των τοπικών φυλών ενώπιον των οικογενειών τους και την απαγωγή των γυναικών και θυγατέρων τους ώστε να τις πιέσουν να παντρευτούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν είχαν διεξαγάγει μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από τον Μάρτιο με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ άλλων αεροσκαφών, σκοτώνοντας δεκάδες τζιχαντιστές, κυρίως στο Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν.

Η ήττα της οργάνωσης αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ έριξαν τη μεγαλύτερη, μη πυρηνική βόμβα, που διέθεταν στο οπλοστάσιό τους, σε ένα δίκτυο σπηλαίων και σηράγγων που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος στο Νανγκαρχάρ, σκοτώνοντας 94 τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, 35 τζιχαντιστές και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της 27ης Απριλίου.

Εκατοντάδες τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί φέτος, και η επιχείρηση συνεχίζεται, με πάνω από τις μισές περιφέρεις που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν να έχουν ανακτηθεί, επιτρέποντας στους κατοίκους ορισμένων περιοχών να επιστρέψουν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr