Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σχόλιο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας που εξόργισε την Κίνα

Το σχόλιο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας που εξόργισε την Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Ανεύθυνα σχόλια” χαρακτηρίζει η Κίνα τα όσα ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σύνοδο για την ασφάλεια στην Ασία το Σαββατοκύριακο.

Στην ομιλία του ο Μάτις κατηγόρησε την Κίνα ότι αντιμετωπίζει με περιφρόνηση τα συμφέροντα άλλων χωρών και ότι αψηφά το διεθνές δίκαιο.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σιγκαπούρη, ο Μάτις είπε ότι η κατασκευή και η στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα υπονομεύουν την ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι η κατασκευή εγκαταστάσεων από την Κίνα στο αρχιπέλαγος Σπράτλι στη Νότια Σινική Θάλασσα αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους εκεί, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας και την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων του Πεκίνου.

Η Χουά Τσουνγίνγκ πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Κίνας δεν έχουν καμιά σχέση με τον μιλιταρισμό, σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού ΥΠΕΞ αργά το βράδυ της Κυριακής.

Οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, από την οποία διέρχονται πλοία με εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, αμφισβητούνται από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία διεκδικούν εξάλλου την κυριαρχία νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Η Χουά σημείωσε ότι οι χώρες που βρέχονται από τη Νότια Σινική Θάλασσα καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης, όμως άλλοι εκτός της περιοχής «έχουν στόχο να αποτρέψουν αυτή την τάση, κάνοντας επανειλημμένα λαθεμένα σχόλια, αγνοώντας τα γεγονότα και κάνοντας το άσπρο μαύρο με εντελώς υστερόβουλα κίνητρα».

«Η Κίνα εναντιώνεται απόλυτα σε αυτό και καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν να κάνουν ανεύθυνα σχόλια, να σεβαστούν πλήρως τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Νότια Σινική Θάλασσα και να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο ως προς αυτό», πρόσθεσε.

Ο Μάτις διεμήνυσε στην ομιλία του ότι η συνεργασία του Πεκίνου στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας δεν σημαίνει πως η Ουάσινγκτον δεν θα αμφισβητήσει τις κινεζικές δραστηριότητες στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Χουά ανέφερε πως το Πεκίνο πάντοτε σεβάστηκε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αλλά αντιτίθεται σε επιδείξεις ισχύος στη Νότια Σινική Θάλασσα που εγείρουν απειλές για την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr