Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόνο εάν απομακρυνθεί ο τζιχαντόφιλος νυν Εμίρης του Κατάρ θα υπάρξει αποκλιμάκωση

Μόνο εάν απομακρυνθεί ο τζιχαντόφιλος νυν Εμίρης του Κατάρ θα υπάρξει αποκλιμάκωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters δίχως να τους κατονομάζει, το Κατάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου.

Έτσι, ενδεχόμενη απομόνωσή του, θα έχει συνέπειες για την Ουάσιγκτον, γράφει το Reuters που βάζει στα στόματα των ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων μάλλον άλλων “αγωνίες”.

Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα [τώρα το Reuters έπιασε τους “κύκλους”] αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιδεινώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, σε μία συντονισμένη κίνηση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Κατάρ για παροχή υποστήριξης στο σιϊτικό Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε παραδοσιακή γεωπολιτική διαμάχη μαζί της, για τον έλεγχο της περιοχής του Κόλπου.

Παράλληλα, το Κατάρ κατηγορείται ότι παρέχει υποστήριξη στους τζιχαντιστές, [όχι βεβαίως για πρώτη φορά από την Αίγυπτο, αλλά για πρώτη φορά από τη Σαουδική Αραβία].

Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης, το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Al Udeid).

Η αεροπορική βάση αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους μία από τις ουσιαστικές προτεραιότητες της προεδρίας του [και σε αυτές τις προτεραιότητες, για την ήττα του ISIS, περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση του κυρίως χρηματοδότη των τζιχαντιστών, του νυν Εμίρη του Κατάρ, “λεπτομέρεια” ασήμαντη που καμία πηγή και κανένας “κύκλος” δεν ανέφερε στο Reuters).

Οι ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν στο Reuters ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την αιτία που προκάλεσε την συντονισμένη προσπάθεια των τεσσάρων αραβικών χωρών να προχωρήσουν στην διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, ενώ αργότερα ακολούθησε η Υεμένη, η κυβέρνηση που εδρεύει στα ανατολικά της Λιβύης, αλλά και οι Μαλδίβες.

Κατά μία εκδοχή, οι Σαουδάραβες αισθάνθηκαν ενισχυμένοι από την ουσιαστική αποδοχή που έχουν στην Ουάσιγκτον, όπως έγινε αντιληπτό από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ, στο Ριάντ, μέσω της σκληρής πολιτικής γραμμής έναντι του Ιράν που τηρεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κάποια ένδειξη ότι οι Σαουδάραβες θα προχωρούσαν σε μία τέτοια ενέργεια διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ.

Στο Ριάντ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε παρορμητικά προτρέψει του Άραβες ηγέτες, αλλά και τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ να απομονώσουν τους τρομοκράτες, αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι το Ιράν αποτελεί κεντρική εστία υποστήριξης ένοπλων ομάδων.

Το TRIBUNE αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους αναγνώστες του ότι το κείμενο που μόλις διάβασαν, από το πρακτορείο Reuters, μεταδίδει ανοησίες. Ο λόγος που το αναδημοσιεύουμε είναι ακριβώς για να τονίσουμε ότι ακόμη μια φορά το Reuters γράφει ανοησίες.

Το TRIBUNE λέει ότι οι ΗΠΑ είναι αδύνατο να αιφνιδιάστηκαν και το πρόβλημα με το Κατάρ δεν είναι το Κατάρ αλλά ο νυν Εμίρης του Κατάρ, που παρέα με τον Ερντογάν χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές. Η αποκλιμάκωση θα συμβεί μόλις ο νυν Εμίρης του Κατάρ απομακρυνθεί από τον θρόνο του και αναλάβει ο αδελφός του.

Σχετικά με το παρασκήνιο για όσα συμβαίνουν στο Κατάρ, διαβάστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr