Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O συντηρητικός Πολωνός πρόεδρος ετοιμάζει δημοψήφισμα για την υποδοχή προσφύγων

O συντηρητικός Πολωνός πρόεδρος ετοιμάζει δημοψήφισμα για την υποδοχή προσφύγων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα σχετικό με την υποδοχή προσφύγων στη χώρα το 2019, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.

Το προσφυγικό ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας του εθνικιστικού κόμματος PiS στις βουλευτικές εκλογές του 2015, όταν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι έτσι η άποψη των Πολωνών για το θέμα αυτό θα είναι σαφής και χωρίς διφορούμενα για τη νέα πλειοψηφία» που θα προκύψει από τις εκλογές, είπε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα (σ.σ. διεξαγωγής δημοψηφίσματος) σήμερα. […] Η παρούσα πολωνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το σύστημα των (ευρωπαϊκών) ποσοστώσεων. Δεν συμφωνούμε με την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων στο πολωνικό έδαφος», πρόσθεσε ο Ντούντα ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα PiS («Νόμος και Δικαιοσύνη»). Το θέμα, εξήγησε, θα τεθεί «αν υπάρξουν απόπειρες να μας εξαναγκάσουν, ας το πούμε καθαρά, να υποδεχτούμε πρόσφυγες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Ντούντα, η οργάνωση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί επίσης από τη συμμετοχή των Πολωνών στο «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στα μέσα Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε να ξεκινήσει τη λεγόμενη «διαδικασία επί παραβάσει» σε βάρος της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αν οι δύο χώρες συνεχίσουν να αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσωπα που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ιταλία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των Πολωνών αντιτίθεται στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τραγωδία στη Χίο: Τρία μικρά κορίτσια νεκρά σε ναυάγιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr