Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αμύθητος θησαυρός του Κατάρ και η “αχίλλειος πτέρνα” του

Ο αμύθητος θησαυρός του Κατάρ και η “αχίλλειος πτέρνα” του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατάρ, Τρόφιμα,

Η κρίση στο Κατάρ κρατάει γεγονός που δεν αποκλείεται να έχει ορισμένες παράπλευρες απώλειες στις τεράστιες επενδύσεις που έχει κάνει το πλούσιο Εμιράτο σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε το Κατάρ διαθέτει μια αξιοζήλευτη ρευστότητα και τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 335 δισ. δολαρίων διεθνώς.

Αυτό βέβαια που δεν διαθέτει και αποτελεί την ¨αχίλλειο πτέρνα” του είναι εγχώρια παραγωγή τροφίμων και για αυτό ψάχνει να βρει νέους προμηθευτές.

Όπως γράφει το Reuters, το Κατάρ συζητά με το Ιράν και την Τουρκία για να διασφαλίσει προμήθειες τροφίμων και νερού εν μέσω ανησυχιών για πιθανές ελλείψεις, δύο ημέρες αφού οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές τους σχέσεις με τη χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές.

Το αποκλεισμένο Κατάρ έχει φτιάξει έναν επενδυτικό, κρατικό, βραχίονα το Qatar Holdings που κάνει επενδύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Από το 2009 η εταιρεία Qatar Holdings, ο επενδυτικός βραχίονας της Qatar Investment Authority, διαθέτει τρομακτική οικονομική ισχύ και βέβαια μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα.

Με τα μετρητά τους οι Καταριανοί έκλεισαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομικές συμφωνίες των τελευταίων χρόνων, μεταξύ άλλων συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής τράπεζας Barclays, στην εξαγορά της μεταλλευτικής εταιρείας Xstrata, στην εξαγορά μεριδίων στη Siemens στις αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και Volkswagen, αλλά και στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Το Κατάρ έχει βάλει λεφτά στο Empire State Realty Trust, το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη ενώ η βασιλική οικογένεια της χώρας έχει μεγάλη συμμετοχή στο εμπορικό κέντρο Harrods.

Έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη Ρωσία και μεταξύ άλλων κατέχει το 4,6% της Royal Dutch Shell.

Ακόμη είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Volkswagen με την αξία του μεριδίου να αγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στον τραπεζικό χώρο το Κατάρ ελέγχει το 6% της Barclays, και το 8% της Credit Suisse. Επίσης η βασιλική οικογένεια αγόρασε μερίδιο στη Deutsche Bank όταν έγινε η αύξηση κεφαλαίου.

Το Κατάρ έχει στη Βρετανία μερίδιο στο αεροδρόμιο Heathrow, αλλά και στη British Airways.

Ανάλογες επενδύσεις έχει στη Γαλλία σε μεγάλες επιχειρήσεις από την Total μέχρι την France Telecom.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γάζα: Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Ο Νετανιάχου «κλείνει» το φιλοτζιχαντιστικό Al Jazeera στο Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέθανε Ισραηλινός όμηρος λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφής

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Ο Ιμπραήμ Καλίν (MİT) εισήλθε παράνομα στην κατεχόμενη βόρεια Συρία και ήρθε αντιμέτωπος με διαδηλωτές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr