Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προτεκτοράτο θέλει η Τουρκία τη βορειοδυτική Συρία – Οι ΗΠΑ διαφωνούν – Ζήτημα χρόνου η σύγκρουση

Προτεκτοράτο θέλει η Τουρκία τη βορειοδυτική Συρία – Οι ΗΠΑ διαφωνούν – Ζήτημα χρόνου η σύγκρουση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια μεγάλη αμερικανοτουρκική αναμέτρηση λαμβάνει χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα βορειοδυτικά της Συρίας.

Τουρκία και ΗΠΑ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ελέγξουν την πόλη Ιντλίμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν ισλαμιστικές οργανώσεις που δια τηρούν δεσμά με την Τουρκία, όπως μετέδωσε το Σάββατο ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» Νίκος Στέλγιας.

Στην Ιντλίμπ υπάρχουν και παράγοντες που διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, κυρίως η οργάνωση Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα), την οποία καταπολεμά πλέον n Τουρκία.

Πριν από λίγες ημέρες, στην Τουρκία, οι διωκτικές Αρχές ξεκίνησαν επιχειρήσεις που στρέφονται κατά της συριακής Αλ Κάιντα, δηλαδή της Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Πληροφορίες από κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης που επικαλείται η «Καθημερινή» δείχνουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία έχουν φτάσει σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

Η Τουρκία υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ, κατά τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, θα εξαπολύσουν επίθεση κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων της Ιντλίμπ.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βασιστούν στην υποστήριξη και στη συνεργασία των Κούρδων, γεγονός που πιθανώς να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση των περιοχών που ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα προς τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου [σ.σ. η κουρδική έξοδος στη Μεσόγειο για την οποία το TRIBUNE σας έχει ενημερώσει σε παλαιότερες αναρτήσεις του].

Για να εμποδίσει την εφαρμογή του προαναφερόμενου σχεδίου, n Τουρκία ετοιμάζει τη δική της στρατιωτική επιχείρηση στο βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας.

Πρώτος σταθμός των τουρκικών δυνάμεων αναμένεται να είναι η πόλη Εφρίν, την οποία ελέγχουν τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι.

Η Τουρκία στηρίζεται στη συνεργασία διάφορων αραβικών και ισλαμιστικών οργανώσεων για την κατάληψη αυτής της πόλης.

Μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, η Άγκυρα θα στρέψει το βλέμμα της προς την Ιντλίμπ.

Στην περίπτωση της Ιντλίμπ, η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον ρωσικό στρατό.

Στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι Τουρκία και ΗΠΑ οδεύουν προς μια νέα αναμέτρηση στην Μεσοποταμία, n οποία θα κρίνει το μέλλον της συνεργασίας της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Τουρκικές πηγές τονίζουν ομόφωνα ότι το κουρδικό ζήτημα αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της Άγκυρας και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να αγνοήσουν αυτή την πραγματικότητα οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Δύσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλη αναμέτρηση.

Χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Το κίτρινο βέλος δείχνει το σημείο από όπου οι Τούρκοι εφοδιάζουν τους τζιχαντιστές που ελέγχουν στην Ιντλίμπ και αμφισβητούν την κυριαρχία της Αλ Κάιντα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr