Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επόμενος στόχος του ιρακινού στρατού οι τζιχαντιστές του ISIS στη Χαουίτζα

Επόμενος στόχος του ιρακινού στρατού οι τζιχαντιστές του ISIS στη Χαουίτζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ιρακινές τακτικές ένοπλες δυνάμεις και οι παραστρατιωτικές μονάδες που πολεμούν στο πλευρό τους και θεωρούνται μέρος του ιρακινού στρατού, θα αρχίσουν σύντομα τη μάχη για να απελευθέρωσουν την πόλη Χαουίτζα, στα νότια της επαρχίας του Κιρκούκ, από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την πλήρη ελευθέρωση της Ταλ Αφάρ και της επαρχίας Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την περιοχή γύρω από την πόλη Χαουίτζα, στα νότια της επαρχίας του Κιρκούκ, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, καθώς και τρεις πόλεις στην έρημο, στα σύνορα με τη Συρία.

Οι ιρακινές Αρχές μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει τη διαταγή να αρχίσουν επιχειρήσεις για να ανακτηθούν.

«Αφού η αποστολή στην Ταλ Αφάρ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τα στρατεύματα κατευθύνονται προς τη Χαουίτζα», στην επαρχία του Κιρκούκ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης.

Ο Άχμεντ Αλ Ασάντι, εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών μονάδων Χασχντ Αλ Σαάμπι (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης), στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι Ιρακινοί σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η επιχείρηση για να απελευθερωθεί η Χαουίτζα θα αρχίσει σίγουρα μερικές ημέρες μετά το Έιντ Αλ Άντχα», τη μεγάλη γιορτή του Ισλάμ που για τους σιίτες αρχίζει σήμερα Σάββατο και διαρκεί τέσσερις ημέρες.

Εν όψει της επιχείρησης, «ερρίφθησαν εκατομμύρια προκηρύξεις στη Χαουίτζα για να ενημερωθούν οι κάτοικοί της ότι σύντομα θα έχουν τελειώσει με τις τρομοκρατικές συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης, καθώς και εκκλήσεις προς τους τζιχαντιστές «να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα».

Εξάλλου, οι κάτοικοι κλήθηκαν να «απομακρυνθούν από σημεία συγκέντρωσης τζιχαντιστών καθώς μπορεί να γίνουν στόχος αεροσκαφών» της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράκ και των κρατών του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η περιοχή που θέλουν να ανακτήσουν οι ιρακινές δυνάμεις έχει έκταση «9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Κατά τη διάρκεια της μάχης για να ανακαταληφθεί η Χαουίτζα οι ιρακινές δυνάμεις θα προσπαθήσουν επίσης να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος από το δυτικό τμήμα της Σαργκάτ, μιας πόλης που βρίσκεται δυτικότερα, στον ποταμό Τίγρη.

Στον πολεμικό χάρτη Συρίας-Ιράκ, βλέπετε με μαύρο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Με τα κόκκινα και τα ροζ είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι κυβερνήσεις Συρίας και Ιράκ αντίστοιχα. Με το έντονο κίτρινο απεικονίζονται οι Κούρδοι της Συρίας, με το ανοιχτό κίτρινο οι Κούρδοι του Ιράκ της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης και με πορτοκαλί τα εδάφη που ελέγχει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Μέσα στο κόκκινο κύκλο είναι ο τζιχαντιστικός θύλακας της Χαουίτζα, στα νότια της επαρχίας του Κιρκούκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πατέρας Σάνι Λουκ: «Το σώμα που έχουμε τώρα είναι πλήρες και όμορφο και μοιάζει πραγματικά σαν να είναι ζωντανή»

Γάζα: Σφοδρές μάχες στον βορρά, εντατικοποίηση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Ράφα

Ισραήλ: Βρέθηκαν νεκροί τρεις όμηροι της Χαμάς στη Γάζα, μεταξύ τους και η Σάνι Λουκ

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν με χημικά όπλα τους Κούρδους αντάρτες

Ιρακινό Κουρδιστάν: Το Βατικανό επαίνεσε τον Μπαρζανί για τη θρησκευτική ελευθερία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr