Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Δεν επιθυμούμε τον ολοκληρωτικό αφανισμό της Βόρειας Κορέας – Αλλά έχουμε πολλούς τρόπους να το πράξουμε

ΗΠΑ: Δεν επιθυμούμε τον ολοκληρωτικό αφανισμό της Βόρειας Κορέας – Αλλά έχουμε πολλούς τρόπους να το πράξουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με «μαζική στρατιωτική αντίδραση» σε οποιαδήποτε απειλή σε βάρος των ΗΠΑ ή των συμμάχων της, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα η Ουάσιγκτον, λίγες ώρες μετά από τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγιάνγκ.

«Οποιαδήποτε απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα προκαλέσει μαζική στρατιωτική αντίδραση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μάτις ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν τον ολοκληρωτικό αφανισμό» της Βόρειας Κορέας, αλλά όπως διαμήνυσε, «έχουμε πολλές επιλογές για να το πράξουμε».

Τραμπ: Θα δούμε αν θα επιτεθούμε στη Β. Κορέα

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, απαντώντας «θα δούμε» στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ εξετάζουν, μεταξύ άλλων επιλογών, το ενδεχόμενο να διακόψουν τις εμπορικές τους σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.

Όπως είχε αναφέρει το πρωί σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η ρητορική και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας «εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ.

Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν πως η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν δήλωσε στο Fox News πως θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων τάχθηκε και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Πούτιν: Να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ζήτησε «να μην υποκύψουμε στα συναισθήματα, να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο» και υπογράμμισε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Η δοκιμή αυτή της Πιονγκγιάνγκ «τορπιλίζει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης, παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», υπογράμμισε ωστόσο ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες για την κατάσταση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και υπογράμμισαν «την ανάγκη να μην αφεθεί η κατάσταση αυτή να μετατραπεί σε χάος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο πρόεδροι κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αναζητήσουν μια λύση «μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η πυρηνικοποίηση της χερσονήσου είναι «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ.

Κατά τον ίδιο, ο Ρώσος δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τουσκ: Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ενισχύσει την πολιτική της των κυρώσεων και καλεί τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει χωρίς προϋποθέσεις τον διάλογο για τα προγράμματά της», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις και να δείξει ισχυρότερη αποφασιστικότητα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Τα διακυβεύματα καθίστανται υπερβολικά υψηλά», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Σ.Α. του ΟΗΕ για τη Β. Κορέα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τη Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια» και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να σταματήσει τέτοιες ενέργειες, αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

«Αυτή η ενέργεια είναι άλλη μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και τον αφοπλισμό. Η ενέργεια αυτή είναι επίσης βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr