Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστριακή Ακροδεξιά: Η Ε.Ε. δεν υλοποιεί πρόγραμμα για πρόσφυγες αλλά πρόγραμμα μετανάστευσης

Αυστριακή Ακροδεξιά: Η Ε.Ε. δεν υλοποιεί πρόγραμμα για πρόσφυγες αλλά πρόγραμμα μετανάστευσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο ηγέτης του ακροδεξιού αυστριακού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) επέκρινε έντονα την Πέμπτη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ) —το οποίο αποφάνθηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν το δικαίωμα να αναγκάζουν κράτη μέλη να υποδέχονται αιτούντες άσυλο— τονίζοντας πως το σύστημα ποσοστώσεων αποτελεί ένα «πρόγραμμα μετανάστευσης».

Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, το αντιμεταναστευτικό κόμμα του οποίου ενδέχεται να βρεθεί στην κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, τάχθηκε στο πλευρό του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Απλά δεν μπορεί τα κράτη να χάνουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τη λήψη αποφάσεων όταν το ζήτημα είναι η υποδοχή (αιτούντων άσυλο)», είπε ο Στράχε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βιέννη.

Το ECJ απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του συστήματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων την Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ενδέχεται να ζητήσει από το Δικαστήριο της ΕΕ να επιβάλει πρόστιμα εντός εβδομάδων στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία εάν οι κυβερνήσεις τους συνεχίσουν να αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα (της ΕΕ) δεν είναι ένα πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, αλλά ένα πρόγραμμα μετανάστευσης», υποστήριξε ο Στράχε, ο οποίος έχει καλέσει επανειλημμένα να εφαρμοστεί μια πολιτική υποδοχής «μηδενικού» αν όχι «αρνητικού» αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Αυστρίας επικαλέστηκε επίσης μια δήλωση που απέδωσε στον μεσολαβητή του ΟΗΕ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία, τον Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος στη Συρία τέλειωσε», είπε ο Στράχε.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, το άσυλο είναι μια προσωρινή προστασία, που ισχύει όσο γίνεται διωγμός.

»Αλλά αν αυτό δεν ισχύει, κάποιος πρέπει στην πραγματικότητα να φροντίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του», πρόσθεσε.

Το ποσοστό δημοτικότητας του FPÖ αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών το 2015, όταν κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Κατατασσόταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις για πάνω από έναν χρόνο, ώσπου ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέλαβε την προεδρία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος τον Μάιο.

Ο Κουρτς, ο οποίος επίσης έχει υιοθετήσει σκληρή στάση όσον αφορά την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, και το κόμμα του προηγούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, με ποσοστό λίγο πάνω από το 30%.

Το κόμμα των Ελεύθερων και το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ακολουθούν με περίπου 25% το καθένα.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της Αυστρίας είναι πιθανό να σχηματιστεί από τους Κουρτς και Στράχε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Η προβλήτα στη Γάζα μπορεί να γίνει ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr