Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρακινοί και Κούρδοι συμφώνησαν σε εκεχειρία στο βόρειο Ιράκ

Ιρακινοί και Κούρδοι συμφώνησαν σε εκεχειρία στο βόρειο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ιρακινές δυνάμεις και οι Κούρδοι στρατιώτες Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν κατέληξαν σε συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Διεθνούς Συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εκπρόσωπος του Συνασπισμού στη Βαγδάτη δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός καλύπτει όλα τα μέτωπα.

Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενες από το Ιράν «Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης» (PMU), γνωστές και ως Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στις 16 Οκτωβρίου ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε στις 25 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Η επίθεση έχει σκοπό να καταλάβει τις λεγόμενες διαφιλονικούμενες περιοχές που διεκδικούνται τόσο από τo ιρακινό Κουρδιστάν, όσο και από την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, καθώς και συνοριακά περάσματα και σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων χωρίς αντίσταση στις 16 Οκτωβρίου, αλλά οι Πεσμεργκά άρχισαν να αντεπιτίθενται με δύναμη, καθώς υποχωρούσαν πιο κοντά προς τον πυρήνα των εδαφών του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι πιο βίαιες μάχες σημειώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του, όπου Πεσμεργκά υπερασπίζονται χερσαία περάσματα προς την Τουρκία και τη Συρία και σημαντική πετρελαϊκή εγκατάσταση που ελέγχει τις εξαγωγές αργού του ιρακινού Κουρδιστάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr