Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης θέλει διάλογο με τη Σαουδική Αραβία – Αντιδρούν οι αντάρτες Χούτι

Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης θέλει διάλογο με τη Σαουδική Αραβία – Αντιδρούν οι αντάρτες Χούτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία υπό την προϋπόθεση ότι θα άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στην Υεμένη δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

«Καλώ τους αδελφούς μας στις γειτονικές χώρες (…) να σταματήσουν την επίθεσή τους και να άρουν τον αποκλεισμό (…) και θα γυρίσουμε σελίδα» είπε ο Σάλεχ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Υποσχόμαστε στους αδελφούς και γείτονές μας ότι από τη στιγμή που θα εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός και αρθεί ο αποκλεισμός, θα κάνουμε απευθείας διάλογο μέσω της νόμιμης αρχής που εκπροσωπείται από το κοινοβούλιό μας», πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις του Σάλεχ, που έχουν συμμαχήσει με το σιιτικό, φιλοϊρανικό κίνημα των Χούτι, πολεμούν από το 2015 εναντίον ενός στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος επενέβη στην Υεμένη για να υποστηρίξει τον διάδοχο του Σάλεχ, τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα Σαναά ανάμεσα στους υποστηρικτές του Σάλεχ και τους Χούτι.

Οι οδομαχίες προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες του κόμματος του πρώην προέδρου Σάλεχ, Κόμμα Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (GPC), θα επιστρέψουν στην αραβική εστία, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Hadath.

Ο συνασπισμός κατηγορεί τον Σάλεχ ότι πρόδωσε τους Άραβες γείτονές του συμμαχώντας με δυνάμεις υπό την ηγεσία των Χούτι, οι οποίες όπως λέει υποστηρίζονται από το Ιράν.

Από την πλευρά του το ένοπλο κίνημα των Χούτι της Υεμένης αντέδρασε στις δηλώσεις του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ πως είναι έτοιμος για διάλογο με τη Σαουδική Αραβία.

«Η ομιλία του Σάλεχ είναι ένα πλήγμα κατά της συμμαχίας και της σύμπραξής μας και αποκαλύπτει την απάτη εκείνων που διαβεβαιώνουν ότι μάχονται κατά της επίθεσης» της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε εκπρόσωπος των Χούτι σε μια δήλωση που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massira, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

Η «Ύδρα» κατέρριψε ντρόουν στον Κόλπο του Άντεν

Ανάλυση BBC: Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ – Τα αντίποινα, οι συμμαχίες και οι στρατοί των δύο χωρών

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Μπήκαν στον πόλεμο και οι ΗΠΑ – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr