Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανακρίνονται τα αφεντικά της γαλλικής εταιρείας Lafarge που χρηματοδοτούσε το Ισλαμικό Κράτος

Ανακρίνονται τα αφεντικά της γαλλικής εταιρείας Lafarge που χρηματοδοτούσε το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Lafarge, εκ των οποίων ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπρουνό Λαφόν, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη ενώπιον Γάλλων ερευνητών στο πλαίσιο της έρευνας για τις δραστηριότητες της γαλλοελβετικής τσιμεντοβιομηχανίας στη Συρία, η οποία φέρεται ότι χρηματοδότησε εμμέσως τζιχαντιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Λαφόν, ο πρώην γενικός διευθυντής Ερίκ Ολσέν και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Κριστιάν Ερό πρόκειται να ανακριθούν από τη δικαστική υπηρεσία των τελωνείων και στη συνέχεια να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου όπου ενδέχεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Την Παρασκευή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης» και «έκθεση σε κίνδυνο της ζωής τρίτου» εναντίον τριών άλλων στελεχών της Lafarge.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο και έχει ως στόχο να καθορίσει αν ο όμιλος χρηματοδότησε ορισμένες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία, το 2013 και το 2014, παρά τον πόλεμο στη Συρία, η τσιμεντοβιομηχανία της πόλης Τζαλαμπίγια.

Οι Αρχές θέλουν να μάθουν αν οι υπεύθυνοι του ομίλου γνώριζαν την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να διέτρεχαν οι Σύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2016 από την εφημερίδα Le Monde που τότε έκανε λόγο για «ανησυχητικές συμφωνίες» μεταξύ της Lafarge Cement Syrie (θυγατρικής της Lafarge στη Συρία) και του Ισλαμικού Κράτους, σε μια περίοδο που οι τζιχαντιστές ενισχύονταν στην περιοχή και κέρδιζαν εδάφη.

Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2014 η Lafarge Cement Syrie κατέβαλε περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε τον Απρίλιο έπειτα από αίτημα της ίδιας της Lafarge.

Η εταιρεία συγχωνεύθηκε το 2015 με την ελβετική Holcim.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr