Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράκ αναγκάζει πρόσφυγες να επιστρέψουν σε μη ασφαλείς περιοχές

Το Ιράκ αναγκάζει πρόσφυγες να επιστρέψουν σε μη ασφαλείς περιοχές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ αναγκάζουν τους εκτοπισμένους που ζουν σε καταυλισμούς να επιστρέψουν στις εστίες τους σε μη ασφαλείς περιοχές στην κυρίως σουνιτική επαρχία Άνμπαρ, εκθέτοντάς τους σε κινδύνους από εκρηκτικούς μηχανισμούς και επιθέσεις, καταγγέλλουν πρόσφυγες και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

Η διαχείριση των περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Ιρακινών που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ενδιαφέρεται πιο πολύ να κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, παρά να απαλύνει τα δεινά των εκτοπισμένων Ιρακινών και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Οι αρχές στέλνουν πίσω στις εστίες τους ανθρώπους παρά τη θέλησή τους, επισημαίνουν οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι αρωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους.

Οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν, κι αν δεν επιστρέψουν αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις εκλογές.

Η δημοτικότητα του Αμπάντι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και γι’ αυτό δεν επιθυμεί την καθυστέρηση των εκλογών.

Ωστόσο η στρατηγική που ακολουθεί ενέχει και κινδύνους, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει τη στήριξη των σουνιτών, αν θεωρηθεί ότι υποφέρουν από τις αναγκαστικές επιστροφές σε επικίνδυνες περιοχές.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επιθυμεί να κερδίσει μια δεύτερη θητεία με στόχο να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να διασφαλίσει την εθνική ενότητα απέναντι κυρίως στις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων.

Για τον σκοπό αυτό θα χρειαστεί όσες περισσότερες ψήφους μπορεί να συγκεντρώσει για να αντιμετωπίσει τους υποψήφιους που συνδέονται με τις σιιτικές πολιτοφυλακές.

Σύμφωνα με εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής, στρατιωτικά φορτηγά φτάνουν στους καταυλισμούς προσφύγων χωρίς προειδοποίηση και στρατιωτικοί διαβάζουν τον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν στη διάθεσή τους μία ώρα για να ετοιμαστούν για να φύγουν.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι 2.400 με 5.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στις εστίες τους από τις 21 Νοεμβρίου ως τις 2 Ιανουαρίου.

3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει

Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού διέψευσε τις καταγγελίες αυτές, επισημαίνοντας ότι είναι υπερβολικές.

«Βασική μας ανησυχία είναι η ασφάλεια των πολιτών μας, δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τους πολίτες», τόνισε ο ταξίαρχος Γιαχία Ράσουλ.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι πολίτες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους» τώρα που έχει ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένους Ιρακινούς έχουν ήδη επιστρέψει στις εστίες τους.

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επιστρέψει ως τα τέλη Δεκεμβρίου, με 2,6 εκατομμύρια να εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr