Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιορδανία απέτρεψε μπαράζ ταυτόχρονων επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Η Ιορδανία απέτρεψε μπαράζ ταυτόχρονων επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H Ιορδανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέτρεψε μια συνωμοσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που περιλάμβανε σχέδια για τη διάπραξη επιθέσεων τον Νοέμβριο εναντίον εγκαταστάσεων των σωμάτων ασφαλείας, εμπορικών κέντρων και μετριοπαθών ιμάμηδων, όπως μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας συνέλαβε 17 μέλη ενός πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους και κατέσχεσε όπλα και εκρηκτικά που σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθούν στις πολλαπλές, ταυτόχρονες ενέργειες.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας «τα μέλη του πυρήνα σχεδίαζαν να φέρουν σε πέρας έναν αριθμό τρομοκρατικών ενεργειών ταυτόχρονα για να αποσταθεροποιήσουν την εθνική ασφάλεια και να σπείρουν το χάος και τον τρόμο στους πολίτες».

Μια πηγή προσκείμενη στις ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε ότι τα μέλη του πυρήνα παρακολουθούνταν από την αρχή, όταν ξεκίνησαν να κατοπτεύουν δυνητικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν τεθεί σε συναγερμό τους τελευταίους μήνες εξαιτίας προειδοποιήσεων ότι συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους θα εξαπέλυαν επιθέσεις στο χασεμιτικό βασίλειο σε αντίποινα για την ήττα των τζιχαντιστών και την απώλεια σχεδόν όλων των εδαφών που κατείχαν από το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το PETRA, οι συλληφθέντες, που κατάγονται όλοι από την πόλη Ζάρκα, ανατολικά της πρωτεύουσας, ανακρίνονται και θα προσαχθούν ενώπιον στρατοδικείου.

Στη φτωχή Ζάρκα, που θεωρείται επί χρόνια εστία τζιχαντιστών, δεκάδες νέοι επηρεασμένοι από μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική ιδεολογία εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και στη Συρία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο πυρήνας σχεδίαζε να προβεί σε μια σειρά ληστειών τραπεζών για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και αυτοκίνητα για κάθε χρήση, ενώ κατασκεύαζε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με υλικά που αγόραζε εντός της χώρας.

Η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις έχουν εδώ και καιρό στο στόχαστρο το βασίλειο, πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Δεκάδες εξτρεμιστές εκτίουν βαριές ποινές κάθειρξης στην Ιορδανία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος έχει διαφυλάξει τη συμφωνία ειρήνης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την απειλή που εγείρουν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή.

Η Ιορδανία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προσφέροντας στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά και πληροφορίες, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες και πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών στην περιοχή.

Πριν από έναν χρόνο, τζιχαντιστές διέπραξαν μια επίθεση στην πόλη Καράκ, στο νότιο τμήμα της Ιορδανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας Καναδός τουρίστας. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr