Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέρκελ: “Δηλητήριο” ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός

Μέρκελ: “Δηλητήριο” ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλλει ως ισχυρή δύναμη στην επίλυση κρίσεων, παρά την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης, διαβεβαίωσε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας  από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε “δηλητήριο” τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, ενώ τόνισε ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί την ορθή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, χωρίς ωστόσο την απόρριψη της οικονομικής τεχνογνωσίας του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό στην Γερμανία, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ενισχυθεί περαιτέρω, παραδέχθηκε ωστόσο ότι αποτελεί ένα δηλητήριο, ειδικά όταν υπάρχουν άλυτα προβλήματα.

“Σε μας στην Γερμανία δημιουργήθηκε πρώτα λόγω της ευρωκρίσης, διότι υπήρχε η εντύπωση ότι άλλοι μπορεί να ζούσαν σε βάρος μας και έπειτα λόγω της μετανάστευσης, όπου υπήρχε η εντύπωση ότι κάτι μας αφαιρείται.

Εάν αυτό συμπίπτει με οικονομική αδυναμία και με υψηλή ανεργία, τότε είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αυτή η δύναμη του λαϊκισμού, η οποία λέει “μόνο εμείς” και οι “άλλοι”, οι οποίοι είναι πρώτα οι ξένοι και μετά κάποιες κοινωνικές ομάδες που περιθωριοποιούνται.

Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε τα διδάγματα από το παρελθόν. Ένα θέμα π.χ. στην ευρωκρίση ήταν να λέμε “οι Έλληνες είναι έτσι”, “οι Γερμανοί είναι τσιγγούνηδες και οι Έλληνες είναι εντελώς διαφορετικοί”, είπε η κυρία Μέρκελ και, αντιδρώντας σε σχόλιο από το ακροατήριο, ανέφερε αστειευόμενη: “Το τσιγγούνηδες το είπα ήδη (ενν. για τους Γερμανούς), τελείωσα με την λιτότητα”.

Αναφερόμενη στο μέλλον της Ευρωζώνης, η Καγκελάριος έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσής της, είπε ωστόσο ότι τίθεται και το ερώτημα “κατά πόσο πρέπει κανείς να κάνει τη δική του δουλειά – αυτό ήταν η διαρκής ερώτηση σε όλα τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ – και κατά πόσο μπορούμε ως τελευταία ασφαλιστική δικλείδα να κοινοτικοποιήσουμε κάποια πράγματα”.

Τι είπε για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε ότι θα επιθυμούσε την μετεξέλιξή του σε ένα πιο δυνατό ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, χωρίς την απόρριψη της οικονομικής τεχνογνωσίας του ΔΝΤ.

“Διότι χρειαζόμαστε βεβαίως και την άποψη απέξω”, είπε χαρακτηριστικά και, καθώς η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου βρισκόταν στην αίθουσα, η ‘Αγγελα Μέρκελ άδραξε την ευκαιρία να την ευχαριστήσει.

“Η Γερμανία θέλει να είναι μια χώρα η οποία θα συνεχίσει να συμβάλει προκειμένου τα προβλήματα του μέλλοντος να λυθούν από κοινού”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι είναι σημαντικό και για αυτόν τον λόγο να σχηματιστεί σύντομα η νέα κυβέρνηση.

“Πιστεύουμε ότι ο αποκλεισμός δεν θα μας προχωρήσει μπροστά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε, ότι ο προστατευτισμός δεν είναι η ορθή απάντηση. Όταν πιστεύει κανείς ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν δίκαια, πρέπει να αναζητηθούν κοινές και όχι μονομερείς λύσεις, οι οποίες θα προωθούσαν μόνο τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό”, ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr