Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΙSIS σχεδίασε να χτυπήσει τη Βαρκελώνη πριν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι

Το ΙSIS σχεδίασε να χτυπήσει τη Βαρκελώνη πριν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη Βαρκελώνη σκόπευαν να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος, δύο μήνες πριν πραγματοποιήσουν επίθεση στο Παρίσι. Σύμφωνα με δύο Ισπανούς ερευνητές του ινστιτούτου Ρεάλ Ινστιτούτο Ελκάνο, οι επιθέσεις σχεδιάζονταν από τον πυρήνα των τζιχαντιστών που ISIS που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015.

Οι ερευνητές Φερνάντο Ρεϊνάρες και Καρόλα Γκαρθία Κάλβο, σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση CTC Sentinel υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις είχαν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2015.

Όμως, σημειώνουν, το δίκτυο δεν σχετίζεται με τις επιθέσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2017 στην Καταλονία και στοίχισαν τη ζωή σε 16 ανθρώπους.

Κεντρικό ρόλο είχε ο μαροκινός Αμπντελτζαλίλ Αΐτ ελ Καΐντ, που κατοικούσε στο Αλικάντε, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, οπότε και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ο ελ Καΐντ ήρθε σε επαφή με τον Bέλγο τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, που μετείχε στον πυρήνα που επιτέθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Ο ελ Καΐντ είχε ως αποστολή να προετοιμάσει επιθέσεις στη Βαρκελώνη. Όμως, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στη Βαρσοβία και τον Ιούλιο του 2015 εκδόθηκε στην Ισπανία, όπου κατηγορήθηκε για τρομοκρατία και προφυλακίστηκε.

Οι ερευνητές επικαλούνται συνεντεύξεις που πήραν από αξιωματούχους της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και σε δικαστικά έγγραφα.

Πώς θα γινόταν οι επιθέσεις

Σύμφωνα με την έρευνά τους, στις επιθέσεις θα μετείχαν τζιχαντιστές από τη Γαλλία και το Βέλγιο, με τους οποίους είχε επαφές ο μαροκινός.

Το σχέδιο προέβλεπε επιθέσεις με καλάσνικοφ και βόμβες σε πολυσύχναστα μέρη της Βαρκελώνης, όπως σε συναυλιακούς χώρους, συνοικίες των μπαρ και αθλητικές εγκαταστάσεις, κάτι άλλωστε που έγινε και στο Παρίσι.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο πυρήνας της Βαρκελώνης ήταν σε επαφή με κάποιον καθοδηγητή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr