Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο πολιτικό χάος βυθίζονται οι Μαλδίβες

Στο πολιτικό χάος βυθίζονται οι Μαλδίβες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μαλδίβες,

Βυθισμένο στο πολιτικό χάος μετά τη σύλληψη του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι  το τουριστικό αρχιπέλαγος των Μαλδίβων με την αντιπολίτευση να ζητάει διεθνή επέμβαση ώστε να ανατραπεί ο πρόεδρος Αμπντάλα Γιαμίν, ο οποίος από την πλευρά του καταγγέλλει μια «συνωμοσία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Αμπντάλα Σαΐντ και ένας άλλος δικαστής συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί για «διαφθορά» από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, πέντε ημέρες αφού το εν λόγω δικαστήριο κατέφερε πλήγμα στο καθεστώς της χώρας ακυρώνοντας τις καταδίκες εννέα προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Αφού αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση του δικαστηρίου και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους πολιτικούς, η κυβέρνηση κήρυξε χθες το βράδυ κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δεκαπέντε ημερών.

«Ήμουν υποχρεωμένος να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος αυτών των δικαστών. Έπρεπε κατ’ αρχάς να αναστείλουμε την εξουσία τους και την ασυλία τους. Διότι πρέπει να ανακαλύψουμε μέχρι πού φθάνει η συνωμοσία ή το πραξικόπημα», δικαιολογήθηκε ο πρόεδρος Αμπντάλα Γιαμίν σε τηλεοπτική ομιλία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου απεργαζόταν την καθαίρεσή του.

Εξαιτίας της αστάθειας της κατάστασης, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία, συμβούλευσαν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται αυτό το αρχιπέλαγος των 340.000 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή), η εικόνα του οποίου συνδέεται με τις παραδεισένιες παραλίες με λευκή άμμο και τις θάλασσες με τα τιρκουάζ νερά.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ετεροθαλής αδελφός του προέδρου Γιαμίν, ο οποίος όμως έχει περάσει τελευταία στην αντιπολίτευση, συνελήφθη επίσης. Η λειτουργία του κοινοβουλίου, στο οποίο η αντιπολίτευση έχει πλέον στα χαρτιά την πλειοψηφία, έχει ανασταλεί από το Σάββατο.

«Ο πρόεδρος Γιαμίν κήρυξε παρανόμως τον στρατιωτικό νόμο και κατέλαβε το κράτος. Οφείλουμε να τον εκδιώξουμε από την εξουσία.

Ο λαός των Μαλδίβων έχει ένα θεμιτό αίτημα για τις κυβερνήσεις του κόσμου, ιδιαίτερα την Ινδία και τις ΗΠΑ», κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εξόριστος πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ.

Αίτημα για ινδική επέμβαση

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ο οποίος περιλαμβάνεται στους αντιπολιτευομένους που η καταδίκη τους ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ζήτησε να υπάρξουν ινδική στρατιωτική επέμβαση και αμερικανικός οικονομικός αποκλεισμός.

«Θα θέλαμε η ινδική κυβέρνηση να στείλει έναν αντιπρόσωπο, υποστηριζόμενο από τον στρατό της, για να απελευθερώσει τους δικαστές και τους πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ των οποίων τον πρώην πρόεδρο Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, και να τους ξαναφέρει στα σπίτια τους. Ζητούμε μια φυσική παρουσία», δήλωσε ο Νασίντ.

Ο Νασίντ, πρωταθλητής της μάχης κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, καταδικάσθηκε το 2015 σε 13 χρόνια κάθειρξη για «τρομοκρατία» και φυλακίσθηκε. Την επόμενη χρονιά αποφυλακίσθηκε για ιατρικούς λόγους και μετέβη στη Βρετανία, όπου του δόθηκε άσυλο.

Η Ινδία έχει ήδη επέμβει στρατιωτικά στις Μαλδίβες κατά το παρελθόν. Το 1988, στο πλαίσιο της «επιχείρησης Κάκτος», είχε στείλει στρατεύματα για να καταστείλουν μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ.

Η αντιπολίτευση έχει εξάλλου ζητήσει από την Ουάσινγκτον «να εξασφαλίσει ότι οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί θεσμοί έχουν διακόψει όλες τις συναλλαγές σε δολάρια των αξιωματούχων του καθεστώτος στις Μαλδίβες».

«Διωγμός»

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ενισχύει τις ήδη πολύ εκτεταμένες εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας για να συλλαμβάνουν και να κρατούν στη φυλακή υπόπτους.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την κυβέρνηση των Μαλδίβων να «σεβαστούν το σύνταγμα και την πρωτοκαθεδρία του νόμου» και να «άρουν το συντομότερο δυνατό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιολόγησε την ακύρωση των καταδικών των εννέα αντιπολιτευομένων εκτιμώντας ότι οι καταδίκες αυτές ήταν «αμφισβητήσιμες και με πολιτικά κίνητρα» και διέταξε τη διεξαγωγή νέων δικών. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να υπακούσει και χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου αντισυνταγματική.

Η απόφαση του δικαστηρίου κατ’ αρχήν άνοιξε τον δρόμο για μια υποψηφιότητα του Νασίντ στις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν φέτος. Ο ίδιος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος κατά του προέδρου Γιαμίν, ο οποίος τον είχε κερδίσει το 2013 σε αμφιλεγόμενες συνθήκες.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να πραγματοποιηθεί αυτό που μοιάζει με διωγμό εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου και της αντιπολίτευσης» κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας να απελευθερωθούν οι δικαστές και οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ρώσοι τουρίστες γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη – Πάνε Μαλδίβες, Μαυρίκιο και Τουρκία

Ο Δένδιας «βάζει» την Ελλάδα στην υποσαχάρια Δυτ. Αφρική – Εμβόλια σε Γκάμπια και Γκαμπόν

Άνοιξε το πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο του πλανήτη στις Μαλβίδες (φωτο)

Πού βρίσκεται η πρώτη υποθαλάσσια βίλα στον κόσμο (φωτο)

Κρίση στις Μαλδίβες: Δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο – Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr