Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία και Γαλλία δεν θέλουν τα Δυτ. Βαλκάνια στην ΕΕ και το είπαν «ευγενικά»

Γερμανία και Γαλλία δεν θέλουν τα Δυτ. Βαλκάνια στην ΕΕ και το είπαν «ευγενικά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφώνησαν πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχή που εξακολουθεί να φέρει τις ουλές από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, ενώ την ακολουθεί και μια φήμη ανομίας.

Σε συνεδρίασή τους στη Βουλγαρία, οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» της Ε.Ε. συζήτησαν για πρώτη φορά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ορίζει το 2025 ως στόχο για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε την «πολύ μεγάλη απογοήτευσή» του για τον στόχο αυτό, λέγοντας πως οι δύο πρώτες από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να γίνουν δεκτές ήδη από το 2022.

«Πιστεύω ότι το 2025 είναι πολύ αργά και αξίζουν μια πολύ ταχύτερη οδό προς την ολοκλήρωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ γειτόνων σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της Ένωσης.

Η Πολωνία, η Ιταλία και η Αυστρία είναι επίσης μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς την περιοχή αυτή, στην οποία αυξάνεται η ρωσική και η κινεζική επιρροή.

«Ποιός θα βρεθεί πρώτος στο Βελιγράδι – η Κίνα ή η Ε.Ε.; Αυτό πρέπει να δούμε, καθώς είναι ο άμεσος γείτονάς μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ.

Όμως η Γερμανία είναι πολύ απρόθυμη, επισημαίνοντας ελλείμματα στο κράτος δικαίου στα νεώτερα κράτη – μέλη, από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Καρλ Έργιαβετς πιστεύει ότι ακόμη και ο στόχος του 2025 «δεν είναι ρεαλιστικός» και σημειώνει ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διευθετήσουν τις διενέξεις τους και να ανταποκριθούν στα κριτήρια για την ένταξη στην Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν ήταν επίσης επιφυλακτικός.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και ότι αυτές οι προϋποθέσεις είναι απαιτητικές», δήλωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr