Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ και Τριντό μίλησαν για δασμούς και εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Καναδά

Τραμπ και Τριντό μίλησαν για δασμούς και εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Καναδά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη σημασία που αποδίδουν στο «να οδηγήσει σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα» η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της βόρειας Αμερικής (NAFTA), υπογράμμισαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό τη Δευτέρα, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν τη Δευτέρα, καθώς ο έβδομος κύκλος των συνομιλιών που διεξάγουν η Ουάσιγκτον, η Οτάβα και το Μεξικό ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει απτή πρόοδος.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης, οι Τραμπ και Τριντό «χαιρέτισαν αμφότεροι την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής».

Κατά την ίδια ανακοίνωση «οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν στη σημασία που έχει οι διαπραγματεύσεις αυτές να καταλήξουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Μερικές ημέρες μετά την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου ότι θα επιβάλλει εντός ημερών υψηλούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, ο Τριντό «εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Οτάβα.

Επίσης ο Τριντό «επέμεινε στο γεγονός ότι οι δασμοί δεν θα διευκόλυναν μια συμφωνία όσον αφορά τη NAFTA».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ άφησε να γίνει σαφές ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξαιρέσεις στους δασμούς που ανήγγειλε σε περίπτωση νέας, πιο «δίκαιης» κατ’ αυτόν, συμφωνίας για το εμπόριο.

Η ανακοίνωση του Τριντό δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την προειδοποίηση ότι ο Καναδάς θα λάβει «αμέσως» τα «προσήκοντα» μέτρα εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ σε περίπτωση επιβολής δασμών στον καναδικό χάλυβα και στο καναδικό αλουμίνιο, την οποία απηύθυνε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους εργαζόμενους και τις βιομηχανίες αλουμινίου και χάλυβα», επέμεινε η καναδή ΥΠΕΞ, χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα αντιποίνων θα λάβει σε τέτοια περίπτωση η Οτάβα.

Ο Καναδάς είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης προειδοποιήσει ήδη πως θα ανταποδώσει άμεσα, εφαρμόζοντας μέτρα αντιποίνων εναντίον αμερικανικών εταιρειών των τομέων των πρώτων υλών, της βιομηχανίας, αλλά και του πρωτογενούς τομέα, αν τυχόν βρεθεί αντιμέτωπη με αμερικανικούς δασμούς.

Η Ε.Ε. σκοπεύει παράλληλα να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε τέτοια περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr