Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών παλιό εργοστάσιο χημικών όπλων

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών παλιό εργοστάσιο χημικών όπλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχία προκαλεί η κατάληψη ενός παλιού εργοστασίου παραγωγής χημικών όπλων από τους εξεγερμένους ισλαμιστές σουνίτες στο Ιράκ, που ελέγχουν ήδη ένα μέρος της χώρας.

«Γνωρίζουμε πως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβε το συγκρότημα Αλ Μουθάνα», αναφέρει η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.

Διευκρινίζει ωστόσο πως η ίδια δεν πιστεύει ότι οι εξεγερμένοι ισλαμιστές είναι σε θέση να παράγουν λειτουργικά χημικά όπλα, επειδή τα προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται ακόμη εκεί είναι πολύ παλιά.

Το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, είχε αρχίσει να παράγει αέριο μουστάρδας και άλλα χημικά αέρια, μεταξύ των οποίων σαρίν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μερικούς μήνες μετά την άνοδο του Σαντάμ Χουσέιν στην προεδρία, σύμφωνα με ένα έγγραφο της CIA. Αυτό το πρόγραμμα χημικών όπλων είχε φθάσει απόγειό του στη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς περίπου 209 τόνοι αερίου σαρίν παρήχθησαν το 1987 και 394 τόνοι το 1988.

Ωστόσο η CIA υποστηρίζει πως το συγκρότημα αυτό είχε κλείσει στη συνέχεια μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, όταν αποφάσεις του ΟΗΕ απαγόρευσαν στο Ιράκ οποιαδήποτε παραγωγή χημικών όπλων.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν πάντως «να ανησυχούν για την κατάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής εγκατάστασης από το ΙΚΙΛ», διευκρίνισε η Ψάκι. «Δεν πιστεύουμε πως το συγκρότημα περιέχει υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά και θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το μετακινήσουμε με ασφάλεια», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε οπλαρχηγό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ

Πούτιν: Η Ρωσία θα μάθει ποιοι έδωσαν την εντολή για το μακελειό στη Μόσχα

Το Ισλαμικό Κράτος αποκαλύπτει τον απολογισμό των επιθέσεων του στη Συρία, το Ιράκ, την Αφρική και την Ασία την περασμένη εβδομάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr