Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Τουρκία: «Δεν φεύγουμε από τη Μανμπίτζ της Συρίας»

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Τουρκία: «Δεν φεύγουμε από τη Μανμπίτζ της Συρίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν καμία πρόθεση να φύγουν από τη Μανμπίτζ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουαρτ, απαντώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στη Μανμπίτζ. Το κάναμε πολύ σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε εκεί», είπε η εκπρόσωπος.

Η ίδια επίσης πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με την Άγκυρα δεν έχουν καταλήξει και ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να τις συνεχίσει, αναφερόμενη στις τρεις επιτροπές Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών που συστήθηκαν για να επιλύσουν τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία ζητά επιτακτικά από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία – στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, για να επεκτείνει και εκεί τις πολεμικές επιχειρήσεις της ενάντια στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων η κυρίως συνιστώσα, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κατηγορούνται από την Άγκυρα ως «τρομοκράτες».

Την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για αυτό το θέμα.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας, διότι όπως προκύπτει ήταν αρνητική στα τουρκικά αιτήματα.

Η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα στείλει τον στρατό της στη Μανμπίτζ ανεξάρτητα από το εάν οι Αμερικανοί αποχωρήσουν ή όχι, κάτι που εάν συμβεί μπορεί να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή το πρωί οι Τούρκοι και οι ισλαμιστές μισθοφόροι τους κατέλαβαν την κουρδική πόλη Εφρίν, επίσης στη βορειοδυτική Συρία, μετά από απόφαση των YPG να εκκενώσουν την πόλη για να μην προκληθεί λουτρό αίματος μεταξύ των αμάχων, διακηρύσσοντας ότι αλλάζουν τον πόλεμο ενάντια στην Τουρκία από τακτικό σε ανταρτοπόλεμο.

Στην περιοχή της Εφρίν δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ αμερικανικά στρατεύματα αλλά ρωσικά.

Οι Ρώσοι μετά από συμφωνία με την Τουρκία απέσυραν τις δυνάμεις τους από την Εφρίν, επιτρέποντας στην Τουρκία να εισβάλει στον κουρδικό θύλακα στις 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιώντας τη στρατιωτική επιχείριση «Κλάδος Ελαίας».

Οι Τούρκοι ζητούν από τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τους Κούρδους όπως και οι Ρώσοι, η Ουάσιγκτον όμως και άλλες δυνάμεις της περιοχής έχουν επιλέξει το κουρδικό κίνημα ως εταίρο στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr