Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τέμενος των Σούφι στην επαρχία Κιρκούκ του Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τέμενος των Σούφι στην επαρχία Κιρκούκ του Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανατίναξαν ένα τέμενος των Σούφι στην Ταλ Χαμά στην επαρχία Κιρκούκ του Ιράκ, όπως μεταδίδουν την Κυριακή ιστοσελίδες προσκείμενες στην εξτρεμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με τις τζιχαντιστικές πηγές, οι εξτρεμιστές παγίδευσαν με εκρηκτικά το τέμενος και το ανατίναξαν αργά το Σάββατο.

Για το Ισλαμικό Κράτος και εν γένει τους υπερορθόδοξους σουνίτες μουσουλμάνους, ο σουφισμός είναι αίρεση που πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της γης.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής του δυτικού Ιράκ από τους τζιχαντιστές, οι τρομοκράτες κατέστρεψαν πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και ιερά ετερόδοξων μουσουλμάνων ή αλλόθρησκων.

Το Ιράκ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2017 τη στρατιωτική του νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο, οι τζιχαντιστές φαίνεται ότι έχουν ανασυνταχθεί και διεξάγουν όλο και πιο έντονο ανταρτοπόλεμο στην ύπαιθρο και συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στις πόλεις.

Με τον όρο Σούφι εννοούμε εκείνες τις πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ, οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού.

Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το ασκητικό στοιχείο του μυστικισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ασκητισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό στάδιο για την επίτευξη της πνευματικής ζωής.

Ο μυστικισμός πήρε την θέση του ασκητισμού ως στόχος και επιδίωξη.

Οι κοινότητες των Σούφι επηρεάστηκαν άμεσα από τις αρχαιότερες παραδόσεις και φιλοσοφίες της Ανατολής και της λεκάνης της Μεσογείου, όπως ο Νεοπλατωνισμός, ο Γνωστικισμός, ο Βουδισμός και ο Χριστιανισμός.

Όλες αυτές οι διδασκαλίες έπαιξαν το ρόλο τους στην τελική διαμόρφωση της σουφικής διδασκαλίας, αφού σύμφωνα με τους Σούφι «όλες οι Παραδόσεις οδηγούν στην μια και μόνη αλήθεια».

Θεωρείται μυστική αίρεση που κυριάρχησε στις χώρες της Ανατολής, κυρίως στην Περσία, και σύμφωνα με ειδικούς ενσωμάτωνε τα μυστικά δόγματα του μουσουλμανισμού.

Είναι γνωστό από πολλές πηγές ότι στις τάξεις των Σούφι συντάχθηκαν οι πιο σοφοί άντρες της εποχής τους.

Αν ο ισλαμικός νόμος καθορίζει πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφέρεται κάθε μουσουλμάνος, ποια είναι τα δικαιώματά του και οι υποχρεώσεις του απέναντι στον Θεό και την Κοινότητα των πιστών, ο σουφισμός αναφέρεται σε εκείνες τις θεωρητικές-θεολογικές παραμέτρους και αντίστοιχες πρακτικές που σχετίζονται με μια πιο άμεση, προσωπική σχέση με το Θεό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr