Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μακρόν δηλώνει “απαισιόδοξος” για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν

Ο Μακρόν δηλώνει “απαισιόδοξος” για το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του για το ζήτημα.

Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Μακρόν έκρινε ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

«Δεν έχω καμιά εσωτερική πληροφόρηση», αλλά «μου φαίνεται» ότι ο Τραμπ δεν είναι «πολύ πρόθυμος να υπερασπίσει» αυτή τη συμφωνία, σημείωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναφερθεί στην εγκατάλειψη αυτής της συμφωνίας επανειλημμένα και ότι ήταν «μια προεκλογική δέσμευση που είχε κάνει πολύ καιρό πριν».

«Η λογική ανάλυση του συνόλου των δηλώσεών του δεν με ωθεί να πιστέψω ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στο ΚΟΣΔ», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «νέα συμφωνία», πιο ολοκληρωμένη.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει αποτυχία του ιδίου, ο Μακρόν τόνισε ότι σκοπός του δεν ήταν να πείσει τον κ. Τραμπ «να αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει».

Μολαταύτα, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε ξανά τη συμφωνία, σημειώνοντας πως ήθελε να «δείξει» ότι «έχει νόημα».

Η πρόταση που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στον ομόλογό του κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ήταν να παραμείνει σε ισχύ η αρχική συμφωνία και να μετατραπεί στον πρώτο από τους «τέσσερις πυλώνες» μιας μελλοντικής.

Οι άλλοι τρεις «πυλώνες» αφορούν το τι θα γίνει μετά το 2015, όταν εκπνέει η ισχύς διατάξεων του ΚΟΣΔ αναφορικά με ορισμένες ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες, το ιρανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, και τον «αποσταθεροποιητικό» κατά την Ουάσιγκτον και το Παρίσι ρόλο της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

«Για εμένα αυτό είναι πρόοδος» αφού «αποτρέπει το να πέσουμε στο εντελώς άγνωστο αν η αμερικανική απόφαση είναι μια σκληρή έξοδος» έκρινε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η πρόταση που έκανε στον Τραμπ προέκυψε κατόπιν συντονισμού «με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» και δεν ήταν απλά προσωπική του πρωτοβουλία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός πιλότος περιγράφει την ιρανική επίθεση: «Σαν το Top Gun να συναντά τον Πόλεμο των Άστρων»

Νετανιάχου: «Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Ο τζάμπα μάγκας Ραϊσί απειλεί ξανά το Ισραήλ με τζούφιες φωτοβολίδες

Νόαμ Κατς (Πρεσβευτής Ισραήλ): «Απλώς φανταστείτε το καθεστώς των Ιρανών Αγιατολλάδων με πυρηνικά όπλα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr