Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μακρόν, Μέρκελ και Μέι συμφώνησαν σε κοινή γραμμή απέναντι στον Τραμπ για χάλυβα και πυρηνικά του Ιράν

Μακρόν, Μέρκελ και Μέι συμφώνησαν σε κοινή γραμμή απέναντι στον Τραμπ για χάλυβα και πυρηνικά του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να μην επιβάλει μονομερή εμπορικά μέτρα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμφώνησαν και σε κοινή γραμμή για την προστασία της συμφωνίας των έξι μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υπερασπιστεί τα 28 κράτη-μέλη της από οποιουσδήποτε αμερικανικούς τιμωρητικούς δασμούς, βασιζόμενη στους διεθνείς κανόνες.

«Συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να λάβουν εμπορικά μέτρα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσα στο πλαίσιο της πολυμερούς εμπορικής τάξης», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Μάρτιο δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, όμως εξαίρεσαν απ’ αυτούς την Ε.Ε. προσωρινά, έως την 1η Μαΐου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει τότε εάν θα κάνει την εξαίρεση μόνιμη.

Υπεράσπιση της συμφωνίας με το Ιράν

Οι ηγέτες Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Γερμανίας συμφώνησαν ακόμη ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα, αναφέρεται εξάλλου σε δήλωση του γραφείου της Βρετανής πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν και τις κ.κ. Μέι και Μέρκελ, η συμφωνία χρειάζεται ενδεχομένως να διευρυνθεί για να καλύψει και άλλους τομείς, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, το τι θα συμβεί όταν εκπνεύσει η ισχύς της και την αποσταθεροποιητική περιφερειακή δραστηριότητα του Ιράν, αναφέρεται στη δήλωση.

«Δεσμεύθηκαν να συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με τις ΗΠΑ, για το πώς να αντιμετωπίσουν το φάσμα των προκλήσεων που τίθενται από το Ιράν – περιλαμβανομένων των θεμάτων εκείνων που μπορεί να καλύψει μια νέα συμφωνία», προστίθεται στη δήλωση.

Τον ερχόμενο μήνα λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για να αποφασίσει αν θα επαναφέρει ή όχι τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έχει επικρίνει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την οποία ήρθησαν ορισμένες δυτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr