Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε Ιρακινούς αστυνομικούς και πολιτοφύλακες στο Κιρκούκ

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε Ιρακινούς αστυνομικούς και πολιτοφύλακες στο Κιρκούκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τουλάχιστον έξι Ιρακινοί αστυνομικοί και φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί της Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης) σκοτώθηκαν και ακόμα δύο τραυματίστηκαν το Σάββατο από επίθεση που πραγματοποίησαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κοντά στην πόλη του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

Οι Ιρακινοί προσέρχονται από το πρωί του Σαββάτου στις κάλπες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο.

Το Ισλαμικό Κράτος εδώ και αρκετές ημέρες έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτεθεί σε εκλογικά κέντρα και κάλεσε τους σουνίτες μουσουλμάνους του Ιράκ να μη συμμετάσχουν στις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με την εξτρεμιστική οργάνωση είναι «του διαβόλου».

Στο Ιράκ οι σιίτες μουσουλμάνοι -που υποστηρίζονται και από το Ιράν- είναι η πλειοψηφία και κατοικούν στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στα δυτικά ζούνε οι σουνίτες και στα βόρεια οι Κούρδοι.

«Σας προειδοποιούμε, σουνίτες του Ιράκ, για αυτούς τους ανθρώπους [σιίτες] που παίρνουν την εξουσία. Τα εκλογικά κέντρα είναι στόχοι για εμάς, για αυτό μείνετε μακριά τους», δήλωσε σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο Άμπου Αλ Χασάν Αλ Μουχατζέρ, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε σημεία ελέγχου της ομοσπονδιακής αστυνομίας κοντά στο χωριό Σααντουνίγια, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιρκούκ, σκοτώνοντας τέσσερα στελέχη της ομοσπονδιακής αστυνομίας, δύο άνδρες της Χασχντ Αλ Σαάμπι και τραυμάτισαν ακόμα δύο», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Sumeria TV, επικαλούμενος ως πηγή του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ.

Επεισόδια όμως είχαμε και στη σιιτική πόλη Νατζάφ, όπου σιίτες αντίπαλων παρατάξεων συνεπλάκησαν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το The National, οπαδοί του Συνασπισμού Σααϊρούμ, που έχει επικεφαλής τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Μοκτάντα Αλ Σαντρ, συνεπλάκησαν με οπαδούς της Νικηφόρας Συμμαχίας του πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2017 τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο ιρακινό έδαφος.

Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση ανακατέλαβε όλες τις πόλεις που κατείχαν οι τζιχαντιστές, το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ομάδες τζιχαντιστών συνεχίζουν να μάχονται κατά του στρατού διεξάγοντας ανταρτοπόλεμο στην έρημο και στα βουνά, ενώ κρυφοί πυρήνες μέσα στις πόλεις πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι η πρώην Αλ Κάιντα του Ιράκ. Προέκυψε από τη ζύμωση των σουνιτών τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα με τους σουνίτες αραβοσοσιαλιστές οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν, όταν οι Αμερικανοί τους είχαν φυλακισμένους στα ίδια κελιά.

Πρώην αξιωματούχοι, υπουργοί, πράκτορες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί του αραβοσοσιαλιστικού μπααθικού σανταμικού καθεστώτος -που ήταν κοσμικοί- επέλεξαν να ενωθούν με τους θρησκόληπτους της Αλ Κάιντα και να υιοθετήσουν τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό ως την ιδεολογία που θα τους επανέφερε στην εξουσία, από την οποία εκδιώχθηκαν το 2003.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια οργάνωση που διοικείται από κυβερνητικά στελέχη του σανταμικού Ιράκ, για αυτό και αποτελεί μια εξαιρετικά ανθεκτική οργάνωση που απολαμβάνει και λαϊκή υποστήριξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr