Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Süddeutsche Zeitung: Στροφή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Süddeutsche Zeitung: Στροφή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για στροφή 180 μοιρών του Βερολίνου στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας κάνει λόγο εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU φαίνεται να εγκαταλείπει την αξίωσή της για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Όπως είπε προς την εφημερίδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, το ΔΝΤ συμμετείχε πάντα στην αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης και «συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα».

Συνεπώς, όπως επισήμανε, έχει επιτευχθεί ένας βασικός στόχος του προγράμματος βοήθειας.

«Επί της αρχής δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», σημείωσε ο Ρέμπεργκ, παραπέμποντας στο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαντλήσει καν το σύνολο των 86 δις ευρώ που διαθέτει ο ESM στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, με τις δηλώσεις του αυτές ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκφράζει το γενικότερο κλίμα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Λόγω της αξίωσης του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι συντηρητικοί βουλευτές εκφράζουν πλέον σοβαρούς ενδοιασμούς ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μολονότι στις τελευταίες διαβουλεύσεις διαφάνηκε ότι έχει εγκαταλείψει πλέον την αξίωσή του για ελαφρύνσεις συνολικού ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει σε μεγάλες ελαφρύνσεις όσον αφορά την ωρίμανση και τα επιτόκια των δανείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας προς τις αγορές.

Δεν υπάρχει αυτοματισμός στην ελάφρυνση

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 24 Μαΐου, ωστόσο θα συνεχιστούν τελικά στο περιθώριο του επικείμενου G7 στον Καναδά, αναφέρει η SZ.

Ο Εκ. Ρέμπεργκ πάντως επιβεβαίωσε ότι η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ είναι και ζήτημα τιμής.

«Σε περίπτωση που το ΔΝΤ για να συμμετάσχει οικονομικά επιμείνει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υψηλή ελάφρυνση χρέους, όπως και διαφαίνεται, τότε αυτό δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένας αυτοματισμός όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους» και πώς η σχετική απόφαση και το πιθανό ύψος των ελαφρύνσεων θα αποφασιστεί βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

H SZ σημειώνει ότι αυτοί που επέμεναν εξαρχής στη συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρώην υπ. Οικονομικών Σόιμπλε.

Η εφημερίδα παραπέμπει μάλιστα σε δήλωση του Σόιμπλε από τον Απρίλιο του 2017, όταν ασκούσε πιέσεις στο Ταμείο προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή του. «Δεν έχει σημασία με ποιο ποσό θα συμμετάσχει, αποφασιστικής σημασίας είναι απλά να συμμετάσχει», είχε πει τότε.

Βέβαια και ο ίδιος τελούσε τότε υπό πιέσεις αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν ο όρος που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr