Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντε Βιλπέν: Σημαντικό βήμα η συμφωνία για το ονοματολογικό – Θα προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή

Ντε Βιλπέν: Σημαντικό βήμα η συμφωνία για το ονοματολογικό – Θα προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γαλλία, Σκόπια,

Στη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο euronewς κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή».

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και πρέπει να τη λάβουμε υπόψη μας. Μπορεί βέβαια να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά υπάρχουν και άλλες προκλήσεις. Η κατάσταση στη Βοσνία, η κατάσταση στο Κόσοβο.

Υπάρχει μια μεγάλη αντιπαλότητα των μεγάλων δυνάμεων σε ότι αφορά τα Βαλκάνια. Πρέπει λοιπόν να δούμε τη μεγάλη εικόνα των Βαλκανίων αν πραγματικά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι λοιπόν ένα σημαντικό βήμα, αλλά έχουμε ακόμα να πετύχουμε πολλά», είπε ο κ. Ντε Βιλπέν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του φόρουμ του Economist.

Μίλησε ακόμα και για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου διχασμού στην Ευρώπη. Φυσικά έχουμε τον εθνικό διχασμό, το Brexit, την κατάσταση στην Ιταλία, το πρόβλημα με την Καταλονία στην Ισπανία. Έχουμε και μεγάλο πρόβλημα με την εκπλήρωση του σχεδίου για το μέλλον της Ευρώπης.

Έχουμε σοβαρό θέμα με την ασφάλεια στη Ρωσία, δεν έχουμε πρόβλημα μόνο με το εμπόριο με τις ΗΠΑ, που δεν βλέπουν τους συμμάχους τους με τον ίδιο τρόπο που τους έβλεπαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

Έχουμε λοιπόν ισχυρές προκλήσεις και κυρίως έχουμε το μεταναστευτικό που αποτελεί πρόκληση για τους θεσμούς στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε πιο επαρκείς, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε νέα βήματα αν θέλουμε να βρούμε λύσεις, το μεταναστευτικό, το ζήτημα της ανάπτυξης της μη φιλελεύθερης δημοκρατίας στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, όπως στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Πρέπει να βρούμε ένα νέο τρόπο να απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουμε αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη.

Το χάσμα ανάμεσα στην ελίτ και τον λαό. Για αυτό θεωρώ ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 θα είναι κομβικής σημασίας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Στάθηκε παράλληλα και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στις εξελίξεις ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν έχουμε μια πλειοψηφία από ευρωσκεπτικιστές φυσικά και θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να πολεμήσουμε για ένα όραμα.

Πιστεύω ότι αυτό είναι το πλεονέκτημα του Εμανουέλ Μακρόν. Έχει ένα όραμα για την Ευρώπη, είναι σε θέση να φανταστεί κάποιες νέες λύσεις, αλλά για αυτό πρέπει να έχει υποστήριξη εντός της Ευρώπης.

Μια από τις δυσκολίες είναι ότι η παραδοσιακή γαλλογερμανική μηχανή δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο στο παρελθόν, ο νέος συνασπισμός στη Γερμανία δεν δείχνει ενθουσιασμό για μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη ή δεν έχει την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Ντε Βιλπέν και προσέθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει να πάει μπροστά και οι λύσεις που θα βρεθούν να είναι πραγματιστικές.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους τους Ευρωπαίους και αυτό θα είναι το καθήκον του Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου, να βρει πραγματιστικές λύσεις. Πρέπει να πάμε μπροστά, πρέπει να πετύχουμε.

Η επιτυχία είναι το κλειδί για όλες τις χώρες του σημερινού κόσμου. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνεργαστούν με τη Βόρεια Κορέα, η Κίνα επιχειρεί να πετύχει με το νέο δρόμο του μεταξιού.

Κάθε χώρα χρειάζεται την επιτυχία. Στην Ευρώπη έχουμε ακόμα δρόμο. Ελπίζω να μπορέσουμε να πάρουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό, ελπίζω να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την εμπορική πολιτική μας με τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να πετύχουμε.

Η ικανότητα των Ευρωπαίων να ενωθούν λοιπόν είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω ότι αυτό θα αποδείξει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη ότι ναι η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει.

Η Ευρώπη μπορεί να βρει λύσεις στα δικά της προβλήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr