Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λίγο πριν την κατάρρευση η γερμανική κυβέρνηση – Το μεταναστευτικό οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο

Λίγο πριν την κατάρρευση η γερμανική κυβέρνηση – Το μεταναστευτικό οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για παραίτηση του Χορστ Ζεεχόφερ από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι διαφορές με την Άνγκελα Μέρκελ στο πεδίο της μεταναστευτικής κρίσης αποδείχθηκαν αγεφύρωτες.

Εφόσον τελικώς, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) αποχωρήσει από την τριμερή κυβέρνηση και άρει τη στήριξή του προς το πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, τότε αυτομάτως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα απολέσει την πλειοψηφία στη Bundestag.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άθροισμα των βουλευτών του CDU και του SPD υπολείπεται κατά δύο έδρες της πλειοψηφίας στα έδρανα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Το κλίμα μεταξύ των πάλαι ποτέ στενών συμμάχων -CDU και CSU- ήταν ήδη βαρύ από το Σάββατο, όταν οι επαφές των Άνγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξαν σε… ναυάγιο.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των κομματικών οργάνων των Χριστιανοκοινωνιστών, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος φέρεται να υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της Καγκελαρίου με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και οπωσδήποτε, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει.

Σημειώνεται ότι ο Ζεεχόφερ, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου στη Βαυαρία, έχει απειλήσει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, προς την κατεύθυνση της επαναπροώθησης μεταναστών, σε περίπτωση που η Καγκελάριος δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ορθότερη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών.

Από το περιβάλλον της Μέρκελ διαρρεόταν το Σάββατο ότι η Γερμανία έχει καταφέρει να αποσπάσει το καταρχήν «ναι» από 16 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την επιστροφή όσων αιτούντων άσυλο βρίσκονται στη Γερμανία και είχαν καταγραφεί αρχικώς σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος χαρακτήρισε το παραπάνω σχέδιο ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι η μοναδική διέξοδος στο μεταναστευτικό πρόβλημα έγκειται στις απευθείας επαναπροωθήσεις.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, κατά τις τρέχουσες διαβουλεύσεις, παρότι δήλωσε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου, τα οποία περιέγραψε ως «ισοδύναμα» των προτάσεων του CSU.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καγκελάριος τάσσεται κάθετα εναντίον των μονομερών ενεργειών και των μαζικών επαναπροωθήσεων, προειδοποιώντας τον Ζεεχόφερ με αποπομπή από τη συγκυβέρνηση CDU-CSU-SPD, σε περίπτωση υλοποίησης των απειλών του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται την αποχώρηση του CSU από την τριμερή κυβέρνηση και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα τη Δευτέρα, παρέπεμψε ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά στην απόφασή του να παραιτηθεί ή μη και από τα δύο αξιώματα.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων.

»Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

«Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, στελέχη του κόμματός του προσπάθησαν να πείσουν τον Ζεεχόφερ να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, ο κ. Ζεεχόφερ τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Το προεδρείο του CDU στηρίζει την Μέρκελ

Το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) εξέφρασε στο μεταξύ την στήριξή του στην Άγκελα Μέρκελ.

Σε δήλωσή της η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει -με μεγάλη πλειοψηφία- «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ.

«Μονομερείς επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η απόφαση του προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr