Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Νταράα της Συρίας

Το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Νταράα της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας την Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, τόσο φιλοκυβερνητικοί μαχητές όσο και τζιχαντιστές, στην επαρχία Νταράα, στη νότια Συρία, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως γνωστοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση, με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, έγινε σε χωριό που παραδόθηκε από τζιχαντιστές στο καθεστώς, που ανακτά σταδιακά τεράστιες εκτάσεις της επαρχίας από τα χέρια των ισλαμιστών στη Νταράα, κατόπιν μιας συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η Ρωσία, έπειτα από την πολύνεκρη ευρείας κλίμακας επιχείρηση που εξαπέλυσε η Δαμασκός.

Χάρη στη συμφωνία «συμφιλίωσης» που διαπραγματεύθηκε η Μόσχα, το καθεστώς ελέγχει πλέον σχεδόν το 80% του εδάφους στη Νταράα.

Η επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας έγινε στο χωριό Ζαϊζούν, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας, πολύ κοντά σε έναν τομέα υπό τον έλεγχο της οργάνωσης «Στρατός Χάλιντ Ιμπν αλ Ουάλιντ», η οποία έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και δεν εντάχθηκε στη λεγόμενη συμφωνία «συμφιλίωσης», η οποία ουσιαστικά σήμανε τη συνθηκολόγηση των ισλαμιστών.

Τουλάχιστον «14 μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος και ισλαμιστές που δέχθηκαν τη συμφιλίωση σκοτώθηκαν στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας και στοχοθέτησε θέση του στρατού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ιστοσελίδας Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ο ίδιος είχε κάνει προηγουμένως λόγο για οκτώ νεκρούς, αλλά ο απολογισμός αυξήθηκε διότι τραυματίες υπέκυψαν, ενώ βρέθηκαν κι άλλα πτώματα.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Telegram, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμοποίηση αυτοκινήτου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών που οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας.

«Πρόκειται για την πρώτη επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος» μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Συρίας, επισήμανε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν από τη Δευτέρα τον τομέα που έλεγχαν οι τζιχαντιστές, στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας, εν αναμονή της πιθανής εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του μόλις η Δαμασκός εδραιώσει τον έλεγχό της στις περιοχές που έλεγχαν οι τζιχαντιστές στη Ντεράα.

Η συμφωνία «συμφιλίωσης» τέθηκε σε ισχύ στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας αρχικά, πριν τεθεί σε εφαρμογή στο δυτικό. Αλλά η διαδικασία δεν έχει ακόμα αρχίσει σε συνοικίες της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές.

«Το καθεστώς ελέγχει πλέον όλο το ανατολικό τμήμα της επαρχίας», ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων sana από την πλευρά του έκανε λόγο για «πληροφορίες» κατά τις οποίες τέσσερις κοινότητες στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας θα ενταχθούν στη συμφωνία σήμερα το μεσημέρι Τετάρτης.

Η συμφωνία επιβάλλει στους ισλαμιστές να εγκαταλείπουν το βαρύ πυροβολικό τους και όπλα μεσαίου βεληνεκούς, την αποκατάσταση της εξουσίας των κρατικών θεσμών στην περιοχή, καθώς και τη μεταφορά των ισλαμιστών που το επιθυμούν σε άλλους τομείς της εμπόλεμης Συρίας που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς.

Χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του 60% και πλέον της επικράτειας της Συρίας, που κατακερματίστηκε στη διάρκεια του πολέμου στον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 350.000 άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr