Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ και Πούτιν συναντώνται στο Ελσίνκι σε… ψυχροπολεμικό κλίμα

Τραμπ και Πούτιν συναντώνται στο Ελσίνκι σε… ψυχροπολεμικό κλίμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχονται αμφότεροι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας σήμερα Δευτέρα στο Ελσίνκι. Μήνες μετά την εκ του μακρόθεν ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται για την πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής χωρίς ατζέντα, με την ελπίδα ίσως μίας συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή αποκατάσταση των τεταμένων αμερικανορωσικών σχέσεων.

Η έναρξη των συζητήσεων για τα πυρηνικά και τη Συρία περιλαμβάνονται επίσης στις θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη συνάντηση, η οποία ωστόσο είναι περισσότερο πολιτικό ναρκοπέδιο για τον Τραμπ και πιθανή γεωπολιτική νίκη για τον Ρώσο ομόλογό του, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Για τον Πούτιν, το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιείται η Σύνοδος σε μία φάση που η Ρωσία είναι ο παρίας για μία μεγάλη μερίδα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, συνιστά μία γεωπολιτική νίκη, αφού έστω κι έτσι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τη Μόσχα σαν μεγάλη δύναμη που πρέπει τα συμφέροντά της να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Και σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος αυτή σηματοδοτεί την αποτυχία των προσπαθειών της Δύσης να απομονώσουν τη Μόσχα.

Στον απόηχο των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στις ΗΠΑ σε 12 μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για συμμετοχή στις κυβερνοεπιθέσεις εις βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ κλήθηκε να ακυρώσει τη συνάντηση στο Ελσίνκι. Δεν το έκανε.

Αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα θέσει το ζήτημα, έστω και αν – κοινή συνεναίσει – δεν υπάρχει ατζέντα.

«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το γεωπολιτικό ρίσκο που παίρνει ο Πούτιν με αυτή τη συνάντηση είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που παίρνει ο Τραμπ», σχολιάζει ο Αντρέι Κορτούνοβ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

«Ο Πούτιν έχει λιγότερα να χάσει – εξηγεί ο Κορτούνοβ – διότι δεν έχει εσωτερική αντιπολίτευση. Απεναντίας, στις ΗΠΑ, τα αμερικανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία αυτή τη συνάντηση. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει έστω μία θετική έκβαση».

Η υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ με Ναβιτσόκ στη Βρετανία είναι ένα ακόμη θέμα, το οποίο έχει κληθεί να θέσει ο Τραμπ στον Ρώσο ομόλογό του.

Πολύ δε περισσότερο μετά το νέο κρούσμα, πριν από δύο εβδομάδες, οπότε ένα ζευγάρι εκτέθηκε στην ίδια νευροπαραλυτική ουσία, με αποτέλεσμα τον θάνατο της γυναίκας.

Τα θέματα που μπορούν και πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου είναι σαφώς πολλά. Ο Τραμπ έδωσε μία μόνο γεύση από αυτά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τη Μέι, την προηγούμενη Παρασκευή.

«θα μιλήσουμε για τη Συρία. Θα μιλήσουμε για άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής», δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι εκείνος θα εστιάσει στα πυρηνικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr