Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός γερουσιαστής «βλέπει» ρωσική απειλή μόλις πάρουν οι Τούρκοι τα F-35 – Τι είπε

Αμερικανός γερουσιαστής «βλέπει» ρωσική απειλή μόλις πάρουν οι Τούρκοι τα F-35 – Τι είπε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Εξωφρενική» χαρακτήρισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν τη στάση που τηρεί η Άγκυρα στο θέμα της Ρωσίας και της αγοράς του αμυντικού συστήματος S-400, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών πιλότων, αλλά και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα.

Στη διάρκεια ομιλίας του στη δεξαμενή σκέψης Woodrow Wilson International Center στην Ουάσιγκτον ο γερουσιαστής του Μέριλαντ επισήμανε πως η ανάγκη να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία αποτελεί παράδειγμα διακομματικής συναίνεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη F-35, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν φλερτάρει με τον πρόεδρο Πούτιν και θέλει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα S-400.

»Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία των F-35 και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες βάζοντας σε κίνδυνο τους πιλότους μας και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

»Είναι εξωφρενικό που έχουμε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο πόρτες ανοιχτές».

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη ανησυχία ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τον οδήγησε να συνεργαστεί με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ για τη κατάθεση τροπολογίας σε δύο νομοσχέδια προϋπολογισμού που πλέον συνδέουν το θέμα της παράδοσης των F-35 στη Τουρκία με το ζήτημα της αγοράς του συστήματος S-400.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ καταθέτοντας τροπολογίες τόσο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό όσο και στο νομοσχέδιο για το τμήμα του προϋπολογισμού για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό. (Η τροπολογία) ήταν πολύ ξεκάθαρη.

»Λέει ότι η Τουρκία μπορεί να πάρει τα F-35, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση θα πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει το S-400» είπε.

Ο γερουσιαστής ξεκαθάρισε πως από την πλευρά του το Κογκρέσο θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για το εν λόγω ζήτημα και εξέφρασε την προσδοκία πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνεργαστούν για να παραμείνει ζωντανή η τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr