Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο «σημείο μηδέν» οι σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής: Ο Τραμπ ετοιμάζει κυρώσεις

Στο «σημείο μηδέν» οι σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής: Ο Τραμπ ετοιμάζει κυρώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έφτασαν χθες το βράδυ στο «σημείο μηδέν», μετά την άρνηση της ελεγχόμενης από τους ισλαμιστές τουρκικής δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως και τον Πάστορα και τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού, που επίσης κρατούνται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, επικρατεί η απόλυτη οργή στον Λευκό Οίκο, στη Βουλή και τη Γερουσία, και οι πάντες προετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση που θα προκαλέσει η πιθανή ανακοίνωση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως είχαν προαναγγείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Στο σημείο που έχει οδηγήσει τα πράγματα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, οι επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ είναι η εξής μία:

Η ανακοίνωση των κυρώσεων, που πιστεύει πως θα εξαναγκάσει τον ισλαμιστή ηγέτη να υποχωρήσει και να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στο χριστιανικό στοιχείο της Αμερικής, οι ψήφοι του οποίου είναι απαραίτητοι για τον κ. Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στο τραπέζι υπάρχουν αρκετές προτάσεις για τις πιθανές κυρώσεις, με πιο επικρατέστερες το πάγωμα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία και η κατάργηση της βίζας για συγκεκριμένους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι κυρώσεις μπορεί να αφορούν και την εύθραυστη τουρκική οικονομία, η οποία θα δεινοπαθήσει εάν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, καθώς θα επηρεαστούν τα μέγιστα και οι αγορές, ενώ αναμένεται μεγαλύτερη πτώση της τουρκικής λίρας.

Πηγές της Γερουσίας έλεγαν στην ιστοσελίδα Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου ότι ο κ. Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν έχουν την παραμικρή πολυτέλεια της υποχώρησης απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν την Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για να συντονιστούν στην αντίδραση τους.

Αρκετοί γερουσιαστές και βουλευτές εισηγούνται την άμεση ανακοίνωση των κυρώσεων, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συνετιστεί ο κ. Ερντογάν.

Σημειώνουμε ότι εκτός του κ. Μπράνσον, ο πρόεδρος της Τουρκίας κρατά ομήρους 20 και πλέον Αμερικανούς υπηκόους, ανάμεσα τους και υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιμετωπίζουν όλοι κατηγορίες «κατασκοπείας» και «τρομοκρατίας» για τις δήθεν σχέσεις τους με τον ιμάμη Γκιουλέν και τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Όλοι διαψεύδουν τα «στοιχεία» που υποτίθεται ότι αποκάλυψαν μάρτυρες οι οποίοι είναι ανώνυμοι.

Μετά την απόρριψη της τελευταίας αίτησης του κ. Μπράνσον η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

Ο Λευκός Οίκος τηρεί μία στάση αυτοσυγκράτησης ελπίζοντας ότι με το φως της ημέρας θα αλλάξει στάση ο κ. Ερντογάν, κάτι που αυτή τη στιγμή θεωρείται «αδιανόητο» για τον Τούρκο ηγέτη.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΆΡΤΜΕΝΤ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Ο ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΛΟΓΟΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία δεν απελευθέρωσε τον Πάστορα Μπράνσον και έχετε διαμαρτυρηθεί πολύ έντονα και υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν την Τουρκία, όπως τα σχέδιά της για την αγορά του S-400. Είναι οι κυρώσεις μια πραγματική δυνατότητα εάν δεν επιλυθούν αυτά τα θέματα;

MS NAUERT: «Ο Αντιπρόεδρος (Πενς) σίγουρα μίλησε μόλις πριν από μερικές μέρες, μίλησε για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο κυρώσεων για την κυβέρνηση της Τουρκίας.

»Αυτό είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πολλές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

»Όσον αφορά τις ακριβείς κυρώσεις ή την πρόβλεψη ακριβών κυρώσεων, δεν είμαι σε θέση να μιλήσω.

»Σίγουρα θα θέλαμε να επιστρέψει ο πάστορας Μπράνσον. Έχει ήδη καθυστερήσει. Έχει περάσει πολύς καιρός. Είναι αθώος.

»Έχουμε – συνεχίσουμε να έχουμε ανησυχίες για τη μακρόχρονη κατοχή του στην Τουρκία.

»Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι ότι βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό. Θα θέλαμε να έρθει στο σπίτι του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Και στη Συρία

MS NAUERT: «Ας μείνουμε. Κάτι άλλο για την Τουρκία προτού επιστρέψουμε στη Συρία;

»Έχετε – προχωρήστε. Κάποιος άλλος έχει να ρωτήσει για την Τουρκία;».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, για την Τουρκία.

MS NAUERT: «Εντάξει».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χέδερ μοιράζεστε την ίδια αισιοδοξία από τον Πρέσβη για τις θρησκευτικές ελευθερίας Brownback που δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι υπάρχει μια πραγματική προοπτική για τον πάστορα Brunson να επιστρέψει σύντομα στο σπίτι του;

MS NAUERT: «Δεν πρόκειται να – είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Θα θέλαμε να επιστρέψει ο πάστορας Μπράνσον σύντομα.

»Έχουμε συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.

»Όπως όλοι γνωρίζετε, ο υπουργός Πομπέο μίλησε με τον ομόλογό του το σαββατοκύριακο για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τον Πάστορα.

»Δεν πρόκειται να πω πολλά, γιατί θέλουμε – είναι προφανώς ένα ευαίσθητο ζήτημα.

»Εντάξει, τίποτα άλλο για την Τουρκία;».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου σήμερα να κάνει – να κρατήσει τον πάστορα υπό κατ’ οίκον περιορισμό, περιπλέκει την κατάσταση για σας ενώ προσπαθείτε να τον απελευθερώσετε;

MS NAUERT: «Και πάλι, είναι μια συνεχιζόμενη συζήτηση».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή πρόκειται για μια ερώτηση που επνέρχεται πολλές φορές. Πιστεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι το δικαστήριο – ότι το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι ανεξάρτητο από την εκτελεστική εξουσία;

MS NAUERT: «Το – ναι».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάνετε αυτές τις εκκλήσεις ή τις απαιτήσεις σας προς τον πρόεδρο Ερντογάν και της κυβέρνησής του και παρόλα αυτά η απάντησή τους είναι ότι τα χέρια μας είναι δεμένα επειδή η απόφαση του δικαστηρίου και τα δικαστήρια στην Τουρκία είναι ανεξάρτητα.

MS NAUERT: «Ναι. Ματ, όπως είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να εκτιμήσετε».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και συνεχίζοντας έτσι

MS NAUERT: «Όπως είμαι βέβαιη ότι μπορείτε να εκτιμήσετε, θα θέλαμε να φέρουμε τον Πάστορα στο σπίτι του».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Αλλά συνεχίζοντας να κάνετε αυτή την κλήση και την απαίτηση

MS NAUERT: «Θα θέλαμε επίσης να φέρουμε τα τρία τοπικά στελέχη μας που έχουν επίσης κρατηθεί, τα οποία, παρεμπιπτόντως, θέλω να επισημάνω σε όλους σας – μιλήσαμε για το τοπικά απασχολούμενο προσωπικό μας που κρατείται στην Τουρκία για πάρα πολύ καιρό.

»Υπήρχε ένα κομμάτι σε μια τοπική εφημερίδα που υποστήριζε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε υποστηρίξει την απελευθέρωσή τους.

»Θέλω να σας ενημερώσω όλοι ότι αυτό είναι ξεκάθαρο, ότι είχαμε πολλές δεσμεύσεις με τους Τούρκους ομολόγους μας για να βγει από την φυλακή και το τοπικά απασχολούμενο προσωπικό μας, παρά τα όσα μπορεί να έχετε διαβάσει στα έγγραφα.

»Ήθελα απλώς να το καταστήσω σαφές ενώ μιλούσαμε για αυτό».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά όταν συνεχίζετε να ζητάτε από την τουρκική κυβέρνηση και στη συνέχεια απειλείτε τις κυρώσεις και λέτε ότι αν δεν απελευθερωθούν, αυτό σημαίνει ότι δεν πιστεύετε ότι τα τουρκικά δικαστήρια είναι ανεξάρτητα.

MS NAUERT: «Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να φανταστείτε ότι θα θέλαμε να φέρουμε τους ανθρώπους μας στα σπίτια τους και να βγάλουμε τους ανθρώπους μας από τη φυλακή.

»Θα είμαι προσεκτική όσον αφορά το τι μπορώ να πω για την κατάσταση εκεί. Είναι προφανώς πολύ λεπτή (η υπόθεση)».

Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellas Journal

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν – Πρώτος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr