Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκλογές Ζιμπάμπουε: Νικητής το κυβερνών κόμμα στη «μετά-Μουγκάμπε» εποχή

Εκλογές Ζιμπάμπουε: Νικητής το κυβερνών κόμμα στη «μετά-Μουγκάμπε» εποχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρική, Εκλογές, Ζιμπάμπουε,

Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε ZANU-PF κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή το πρωί της Τετάρτης, κάνοντας γνωστά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων προεδρικών εκλογών στη χώρα στη «μετά-Μουγκάμπε» εποχή.

Το κυβερνών κόμμα ZANU-PF του Έμερσον Μνανγκάγκουα κερδίζει μέχρι στιγμής 109 έδρες σε σύνολο 210 εδρών, σύμφωνα με το Associated Press.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης MDC (Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή, με ηγέτη τον Νέλσον Τσαμίσα) λαμβάνει 41 έδρες, δύο έδρες καταλαμβάνονται από μικρότερα κόμματα, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση για τις υπόλοιπες 58 έδρες, που όμως δεν μπορούν να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές βρίσκονται στη χώρα για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, με φόντο τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες.

Αυτή ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη Ζιμπάμπουε χωρίς τη συμμετοχή του επί μακρόν ηγέτη της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε την Κυριακή, μία ημέρα πριν από τις εκλογές, πως δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο.

Ο 94χρονος Μουγκάμπε παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο από την προεδρία μετά από παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας που τον είχαν θέσει επί της ουσίας υπό κηδεμονία, για να φράξουν τον δρόμο στην διαδοχή του από τη σύζυγό του και κατά 41 χρόνια νεότερή του, την 52χρονη Γκρέις Μουγκάμπε.

Νωρίτερα, και με δεδομένη την έως τότε άρνηση του Μουγκάμπε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κράτους, Συνέλευση και Γερουσία είχαν αρχίσει να συνεδριάζουν από κοινού προκειμένου να προωθήσουν την καθαίρεσή του.

Ο τέως α’ αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε και διάδοχος του Μουγκάμπε στην ηγεσία του κυβερνώντος, αριστερού εθνικιστικού ZANU-PF, Έμερσον Μνανγκάγκουα, είχε καλέσει επίσης τον πρόεδρο της χώρας να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Η απομάκρυνση του Μνανγκάγκουα, στις 6 Νοεμβρίου, από τη θέση του α’ αντιπροέδρου της Ζιμπάμπουε έδωσε το έναυσμα στον στρατό να επέμβει, να θέσει υπό πολιτική κηδεμονία τον Μουγκάμπε και τελικώς, μαζί με το κυβερνών κόμμα, να τον οδηγήσει σε παραίτηση.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήταν ο πρώτος και μοναδικός ηγέτης της Ζιμπάμπουε από το 1980 -αρχικά ως πρωθυπουργός και από το 1987 ως πρόεδρος- όταν κατέρρευσε το βρετανικό αποικιοκρατικό καθεστώς του Ίαν Σμιθ και η χώρα μετονομάστηκε από Ροδεσία σε Ζιμπάμπουε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr