Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με 87 ψήφους υπέρ και 10 κατά η Γερουσία είπε «όχι» στην παράδοση F-35 στην Τουρκία

Με 87 ψήφους υπέρ και 10 κατά η Γερουσία είπε «όχι» στην παράδοση F-35 στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απανωτά πέφτουν τα χαστούκια στην Τουρκία. Αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον σε Τούρκους υπουργούς, η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε την 1η Αυγούστου με 87 ψήφους υπέρ και 10 κατά την απαγόρευση πώλησης πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από το ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ανησυχίες επίσης προκαλεί η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, που στρέφεται ευθέως ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρασία και απειλεί στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ.

Αμερικανοί πολιτικοί είχαν αντιταχθεί έντονα το προηγούμενο διάστημα στην πώληση των F-35 στην Τουρκία, ισχυριζόμενοι ότι ένα τέτοιο όπλο δεν μπορεί να δοθεί σε μια χώρα που έχει φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και καταγγέλλοντας ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-35 όχι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αλλά κατά της Ελλάδας.

Να σημειωθεί εδώ ότι η μόνη χώρα της περιοχής που διαθέτει αεροσκάφη F-35 είναι το Ισραήλ, το οποίο επίσης αντιδρά στον εξοπλισμό της Τουρκίας με αυτό τον τύπο αεροσκάφους.

Η συμμαχία ελληνοαμερικανών και αμερικανοεβραίων πολιτικών στο Κογκρέσο είναι εκείνη το λόμπι που έχει δώσει σημαντικό αγώνα για τη ματαίωση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθώντας να θολώσει τα νερά είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του κατέληξε να αγοράσει τους S-400 επειδή οι ΗΠΑ δεν της πούλησαν τους Patriot (τους οποίους διαθέτει η Ελλάδα), ενώ αναφερόμενος στα F-35 είπε ότι εάν οι ΗΠΑ ματαιώσουν την πώληση, τότε η Τουρκία θα στραφεί σε άλλη χώρα για να αγοράσει αεροσκάφη και στο μέλλον θα κατασκευάσει δικά της.

Η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής F-35 από το 1999. Βεβαίως τότε η Τουρκία είχε διαφορετικό καθεστώς και όχι ισλαμιστές. Στόχος των Τούρκων ήταν να αποκτήσουν συνολικά σε βάθος χρόνου 100 F-35.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr