Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο 75χρονος Μνανγκάγκουα νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά τις αιματηρές εκλογές

Ο 75χρονος Μνανγκάγκουα νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά τις αιματηρές εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρική, Εκλογές, Ζιμπάμπουε,

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, πρώην αρχηγός της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας και πρώην δεξί χέρι του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εξελέγη πρόεδρος της Ζιμπάμπουε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σε μία διαδικασία που αμαυρώθηκε από αιματηρά επεισόδια στα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι.

Η αντιπολίτευση ωστόσο αμφισβητεί το αποτέλεσμα, γεγονός που εγείρει φόβους για νέες ταραχές στη χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση, ενώ η (άλλοτε αποικιοκρατική επικυρίαρχος) Βρετανία, που υποστήριξε με θέρμη τη «νέα» –μετά τον Μουγκάμπε– Ζιμπάμπουε, εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία της» για τη βία.

Ο Μνανγκάγκουα, γνωστός και ως «ο κροκόδειλος», 75 ετών, κατήγαγε άνετη νίκη, συγκεντρώνοντας 2,46 εκατ. ψήφους (50,8%), έναντι 2,15 εκατ. ψήφων (44,3%) του 40χρονου ηγέτη της αντιπολίτευσης Νέλσον Τσαμίσα στις πρώτες εκλογές μετά το τέλος της κυριαρχίας του Μουγκάμπε στο πολιτικό σκηνικό της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια ο Μνανγκάγκουα του κόμματος Zanu-PF «ανακηρύσσεται εκλεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε», ανήγγειλε η πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της χώρας.

Ο Μνανγκάγκουα έκανε λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα», κάλεσε σε ενότητα και στην έναρξη της «οικοδόμησης» μιας «νέας Ζιμπάμπουε για όλους».

Αλλά η αντιπολίτευση απέρριψε το επίσημο αποτέλεσμα, με το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) του Τσαμίσα να ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Από την ανεξαρτησία της το 1980, η Ζιμπάμπουε δεν έχει γνωρίσει παρά μόνο δύο προέδρους: τον Μουγκάμπε, τον άλλοτε αντάρτη που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή για 37 χρόνια, και τον Μνανγκάγκουα, τον άλλοτε στενό του συνεργάτη που ανέλαβε την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τραμπ: Μάζεψε 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, σε μια δεξίωση

Κασσελάκης: «Πήχης μου η απόλυτη ανατροπή» – «Εκλογές για να φύγει το άλλοθι του 41%»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr