Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μογκερίνι ανησυχεί για το «μοίρασμα» των μεταναστών στα λιμάνια της Μεσογείου – Τι είπε

Η Μογκερίνι ανησυχεί για το «μοίρασμα» των μεταναστών στα λιμάνια της Μεσογείου – Τι είπε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσότερες υποχρεώσεις για να υπάρξει λύση στο ζήτημα των λιμένων αποβίβασης των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στην θάλασσα από τη ναυτική αποστολή της E.E. «Σοφία» ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Ακόμη και αν το πρόβλημα είναι δύσκολο, πιστεύω ότι θα ήταν καλό για τα κράτη-μέλη να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις» για να επιλύσουν τη διένεξη σχετικά με τα λιμάνια αποβίβασης, δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στην άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στη Βιέννη.

Το θέμα της αποστολής Σοφία βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου.

Η Ιταλία έχει αυτήν την περίοδο τη διοίκηση της αποστολής, που προβλέπει ότι όλοι οι άνθρωποι που διασώζονται στην θάλασσα αποβιβάζονται σε ιταλικό λιμάνι, αλλά η κυβέρνηση της Ιταλίας απαιτεί κατανομή των βαρών μεταξύ και άλλων κρατών μελών, διατυπώνοντας απειλή διακοπής των επιχειρήσεων διάσωσης.

Η Ιταλία ανακοίνωσε στο τέλος του Ιουλίου ότι δίνει προθεσμία πέντε εβδομάδων στους ευρωπαίους εταίρους της, δηλαδή μέχρι το τέλος του Αυγούστου, για «να υπάρξει πρόοδος» στο θέμα των λιμένων αποβίβασης.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι αν και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν διαβουλεύσεις για το θέμα, «δεν βρέθηκε καμία συναινετική λύση προς το παρόν».

«Είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και σήμερα θα ζητήσω από τα κράτη μέλη να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές», πρόσθεσε.

Η Ιταλία έχει ήδη αναγγείλει ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου της Βιέννης θα προωθήσει τη λύση της εκ περιτροπής αποβίβασης σε λιμένες ευρωπαϊκών χωρών, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αποστολής Σοφία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνει η αποστολή Σοφία χωρίς σαφείς κανόνες», επέμεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι δηλώνοντας ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι η επιχείρηση Σοφία, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2015, πρέπει να συνεχιστεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr