Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σάλος με Βρετανό αξιωματούχο που ταύτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την… ΕΣΣΔ

Σάλος με Βρετανό αξιωματούχο που ταύτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την… ΕΣΣΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον διπλωματικό κόσμο η σύγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΕΣΣΔ που έκανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες Κυριακή στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Τζέρεμι Χαντ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιδιώκει να «τιμωρήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή αποφάσισε να την εγκαταλείψει και τη συνέκρινε με τη Σοβιετική Ένωση που προσπαθούσε να εμποδίσει τους πολίτες της να φύγουν.

Ο Πίτερ Ρίκετς, ο οποίος είχε διατελέσει μόνιμος γραμματέας του Φόρεϊν Όφις από το 2006 έως το 2010, κατείχε δηλαδή την υψηλότερη θέση στην ιεραρχία του υπουργείου, αντέδρασε στο Twitter χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις αυτές «βλακείες, ανάξιες ενός Βρετανού υπουργού Εξωτερικών».

«Όποια κι αν είναι η άποψή σας για το Brexit, αποτελεί εντυπωσιακό σφάλμα κρίσης για τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών να συγκρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Σοβιετική Ένωση», έγραψε επίσης στο Twitter ο διάδοχος του λόρδου Ρίκετς, ο Σάιμον Φρέιζερ, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη θέση αυτή.

Στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του, ο Τζέρεμι Χαντ αναφέρθηκε σε μια επίσκεψή του στη Λετονία, η οποία έχει γίνει μια «σύγχρονη δημοκρατία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της.

«Τι συνέβη στην εμπιστοσύνη και στα ιδεώδη του ευρωπαϊκού ονείρου; Η Ε.Ε. ήταν προορισμένη για να υπερασπίζεται την ελευθερία. Η Σοβιετική Ένωση ήταν αυτή που εμπόδιζε τους ανθρώπους να φύγουν», συνέχισε για να προειδοποιήσει:

«Αν μετατρέψετε την ευρωπαϊκή λέσχη σε φυλακή, η επιθυμία διαφυγής δεν θα μειωθεί, αλλά θα μεγαλώσει και δεν θα είμαστε ο μόνος φυλακισμένος που θα επιδιώξει να δραπετεύσει».

Η πρεσβευτής της Λετονίας στο Λονδίνο απάντησε στο Twitter πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε την ευημερία, την ισότητα, την ανάπτυξη και τον σεβασμό» στη χώρα της ενώ οι Σοβιετικοί είχαν «καταστρέψει τις ζωές τριών γενιών».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος θεωρείται ενδεχόμενος διάδοχος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αναφέρθηκε επίσης στη Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είχε απορρίψει μ’ ένα περιβόητο «όχι, όχι και όχι» τις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ το 1990.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Telegraph» που δημοσιεύεται σήμερα, καταφέρεται εναντίον του Γάλλου προέδρου ο οποίος είχε επικρίνει «αυτούς που είχαν υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια» κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit, χαρακτηρίζοντάς τους «ψεύτες».

«Αν ο πρόεδρος Μακρόν πιστεύει πως θα ξαναγυρίσουμε έρποντας, αναζητώντας απελπισμένα να επιστρέψουμε στη λέσχη μέσα σε μερικά χρόνια … αυτό σημαίνει πως δεν μας ξέρει καλά», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr