Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΝΑΤΟϊκός προειδοποίησε τους Σκοπιανούς: «Εάν η Συμφωνία κηρυχθεί “νεκρή” θα πρέπει να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα»

ΝΑΤΟϊκός προειδοποίησε τους Σκοπιανούς: «Εάν η Συμφωνία κηρυχθεί “νεκρή” θα πρέπει να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που μίλησε στη σκοπιανή εφημερίδα NEZAVISEN VESNIK, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία εκτός από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος αμφισβήτησε εάν το «αρχαιομακεδονικό» VMRO-DPMNE θέλει πράγματι η χώρα να ενταχθεί στη Δύση, εξάλλου είναι γνωστές οι σχέσεις της ηγεσίας του με τη Ρωσία και τόνισε ότι η Δύση «δεν έχει όλο τον χρόνο του κόσμου» για να περιμένει τα Σκόπια. Πολύ σοβαρά προειδοποίησε ότι εάν η Συμφωνία κηρυχθεί «νεκρή» τότε το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να σκεφτεί για τα επόμενα βήματα». Αυτή την τελευταία φράση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς την κατάλαβαν στα Σκόπια, αλλά με βεβαιότητα τους λέμε ότι κανονικά θα πρέπει να τους έχει ανησυχήσει.

«Το ΝΑΤΟ αρχίζει να αμφιβάλλει ότι το VMRO-DPMNE θέλει ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» τιτλοφορείται ανταπόκριση της σκοπιανής εφημερίδας NEZAVISEN VESNIK από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, προαναγγέλλοντας την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών με την ΠΓΔΜ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «αυτό που όλοι πρέπει να ρωτήσετε το VMRO-DPMNE είναι εάν συνεχίζει να είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

»Από την πλευρά μας, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο μοναδικός τρόπος να σημειωθεί πρόοδος.

»Εντάξει, ας λένε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νεκρή, ποιος είναι όμως ο δρόμος ώστε η χώρα να πάει μπροστά; Αυτό είναι το ερώτημα που θα τους θέσουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «είναι εύκολο να πει κανείς όχι, ωστόσο το δυσκολότερο ερώτημα είναι ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις» για την ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο αξιωματούχος απέρριψε το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην εσωτερική διαμάχη.

«Δεν είναι δική μας δουλειά να συμμετάσχουμε στις εσωτερικές συζητήσεις.

»Εάν οι άνθρωποι πουν ότι δεν θέλουν την Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εμείς θα αποδεχτούμε αυτή την απόφαση.

»Ο χρόνος κυλά και εμείς δεν έχουμε όλον τον χρόνο του κόσμου.

»Βλέπουμε τι είναι καλύτερο για το μέλλον της χώρας. Δεν βλέπουμε άλλο δρόμο.

»Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να εικάζουμε τι θα κάνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

»Ξέρουμε όμως ότι αυτή είναι μια συμφωνία που την περιμέναμε εδώ και 25 χρόνια και οι μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια δεν γίνονται εύκολα», υπογράμμισε ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τη σκοπιανή εφημερίδα.

Παράλληλα, παρέπεμψε σε δηλώσεις του γερμανικού CDU, αδελφού κόμματος του VMRO-DPMNE, ότι το VMRO-DPMNE θα πρέπει να αποδεχτεί την Συμφωνία των Πρεσπών διότι είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε στην εφημερίδα ότι εναλλακτικό σχέδιο για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει και ότι η επιτευχθείσα Συμφωνία είναι η καλύτερη που υπάρχει στο τραπέζι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στην χώρα θα διακρίνουν την ευκαιρία.

«Πράγματι, τα πράγματα έχουν ή τώρα ή ποτέ», επισήμανε, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και ότι δεν είναι αυτό που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά οι συνταγματικές αλλαγές.

«Δεν θα σταματήσουμε σε αυτό το σημείο, διότι συνεχίζουμε να βλέπουμε πιθανότητες η Συμφωνία να εφαρμοστεί.

»Οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», ανέφερε, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και προανήγγειλε ότι στις 18 και 19 Οκτωβρίου εμπειρογνώμονες από αρκετά Υπουργεία της ΠΓΔΜ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, όπου θα έχουν διήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις σε τρεις τομείς: κράτους δικαίου, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας.

Ερωτηθείς μέχρι πότε το ΝΑΤΟ θα περιμένει την ΠΓΔΜ να εφαρμόσει την Συμφωνία για το θέμα του ονόματος, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, αναφέρει η ανταπόκριση, απάντησε «έως ότου διαρκεί η πολιτική διαδικασία στα Σκόπια».

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δυνάμεις στην χώρα άσκησαν πιέσεις για μποϋκοτάζ. Το VMRO-DPMNE στήριξε σαφώς το μποϋκοτάζ. Θα περιμένουμε όσο η Αθήνα και τα Σκόπια λένε ότι η Συμφωνία είναι έγκυρη και ζωντανή.

»Εάν, όμως, πουν πως δεν μπορούν περαιτέρω, θα πρέπει να σκεφτούμε για τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στην NEZAVISEN VESNIK.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Ρωσία: «Είμαστε σε πόλεμο» – ISW: Η Μόσχα προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο ΝΑΤΟ

Ντόναλντ Τραμπ: Χάρη στις απειλές μου γέμισαν τα ταμεία του ΝΑΤΟ

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr