Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την Κύπρο είπε ο Τσαβούσογλου στον Αναστασιάδη

Η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την Κύπρο είπε ο Τσαβούσογλου στον Αναστασιάδη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία δεν αποχωρεί από την Κύπρο. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, γράφει ο Κώστας Βενιζέλος της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Στη συνάντηση, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πραγματοποιήθηκε με κάθε μυστικότητα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε εν πολλοίς πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος συνέδεσε τη θέση αυτή της Άγκυρας με τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Η στάση αυτή αφορά στους στρατηγικούς σχεδιασμούς και όχι επειδή είναι οι Τουρκοκύπριοι στο νησί, όπως περίπου άφησε να εννοηθεί.

Κοντολογίς, η Τουρκία παραμένει πιστή στο δόγμα Νταβούτογλου για την Κύπρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου, ο Τσαβούσογλου έχει εντολές από τον Ερντογάν να διατηρήσει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τη Λευκωσία.

Ο λόγος είναι οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως τέτοιες κινήσεις από μέρους της θα τη βοηθήσει στους χειρισμούς της.

Μια κινητικότητα στο Κυπριακό, κάποιες συναντήσεις, συζητήσεις ή ακόμη και επανάληψη της διαδικασίας, θα αποβεί ενισχυτική των ανοιγμάτων που πραγματοποιεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση το καθεστώς Ερντογάν.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε 90 λεπτά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε, όπως είναι γνωστό, στην ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας, ζητώντας από την τουρκική πλευρά να μην επιμένει στα βέτο.

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν αντέδρασε. Επιφυλάχθηκε να πράξει τούτο σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς είπε πως θα επιδιώξει κι άλλες συναντήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση.

Ο λόγος για τον οποίο ο Κύπριος Πρόεδρος παρουσίασε αυτή την ιδέα χρήζει πολλών ερμηνειών.

Αυτό έγινε ενδεχομένως επειδή διαπιστώνει ότι το υπό συζήτηση πλαίσιο δεν οδηγεί πουθενά και πως έπρεπε να γίνει μια κίνηση με στόχο να κουνήσει τα «λιμνάζοντα νερά».

Ενδέχεται, επίσης, η κίνηση να έγινε ενόψει και των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προσπάθησε για λόγους τακτικής να κάνει μια κίνηση που θα δημιουργούσε κινητικότητα και έστελνε την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας. Δηλαδή, να κάνει αυτός την κίνηση και να πρέπει να τοποθετηθούν οι Τούρκοι.

Με ή χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό, τονίζει ο Κώστας Βενιζέλος, ο στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος και αφορά την εσαεί παρουσία της στο νησί.

Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα της Άγκυρας προς τη Λευκωσία, όπως φαίνεται να το έχει διατυπώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη.

Η θέση της Άγκυρας συνδέεται, όπως εξηγήθηκε, με τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας στην περιοχή και φαίνεται πως η στρατιωτική, πολιτική παρουσία στην Κύπρο, όπως προδήλως αφέθηκε να εννοηθεί, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Είναι σαφές και ειπώθηκε εμμέσως από τον Τσαβούσογλου πως για την Τουρκία ισχύει η θεωρία Νταβούτογλου πως «ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα… Καμία παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη που κάνει στρατηγικούς υπολογισμούς στη Μέση Ανατολή, στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη διώρυγα του Σουέζ και στον Περσικό Κόλπο δεν μπορεί να παραμελήσει την Κύπρο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr