Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γκουτέρες υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε «κοινότητα» και την εξισώνει με το ψευδοκράτος

Ο Γκουτέρες υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε «κοινότητα» και την εξισώνει με το ψευδοκράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ζωντανές παραμένουν οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως αναφέρεται σε ανεπίσημο έγγραφο έκθεσης του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

«Έχοντας ενημερωθεί από τις διαβουλεύσεις της ειδικής απεσταλμένης, καθώς και τις δικές μου συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πιστεύω ότι οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού παραμένουν ζωντανές» εκτιμάει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο σχετικό έγγραφο.

Και προσθέτει: «Παρατηρώ ξεκάθαρα ότι η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα, βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας».

«Σημειώνω την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο status quo -όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού- δεν είναι βιώσιμο.

»Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό μέλλον, το οποίο μόνον ένα πράγμα μπορεί να φέρει: μια διαρκής συμφωνία που θα επιτευχθεί εντός ενός ξεκάθαρου ορίζοντα» σπεύδει να προσθέσει.

Ο κ. Γκουτέρες κάνει επιπλέον, αναφορά στο πλαίσιο των έξι σημείων που πρότεινε τον περασμένο Ιούνιο, και αναγνωρίζει ότι πιθανόν να απαιτείται η διατύπωση και νέων ιδεών.

«Αναγνωρίζω επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα προσπάθεια.

»Επιπλέον, έχω τη σθεναρή πεποίθηση, ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και με εστίαση στο να αδράξουμε την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν».

Υπό το πρίσμα αυτό, συνεχίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, «αντιλαμβάνομαι ότι είναι προς το συμφέρον όλων να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, και πριν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θα αναθέσω στην κυρία Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις, για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία να ενσωματώσουν οι πλευρές, νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης».

Ξεκαθαρίζει πως πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, «οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού προβλήματος».

Καταλήγοντας, ο Γκουτέρες προτρέπει τα εμπλεκόμενα μέρη να κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και τη δέσμευσή τους, βοηθώντας τις δύο κοινότητες να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο μιας βιώσιμης λύσης.

«Κοινότητα» και όχι κράτος

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή κοινότητα», την οποία εξισώνει με το κατοχικό ψευδοκράτος που αποκαλεί «τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Δηλαδή, ο γ.γ. του ΟΗΕ υποβιβάζει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ στο επίπεδο «κοινότητας» και αποκαλεί τον πρόεδρο της δημοκρατίας αυτού του κράτους «ηγέτη κοινότητας».

Ο διάλογος στην Κύπρο δεν γίνεται μεταξύ δύο «κοινοτήτων». Γίνεται μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ψευδοηγεσίας μιας ανταρσίας, που με ξένο στρατό παράνομης εισβολής και κατοχής ελέγχει το βόρειο μέρος της νήσου. Η εξίσωση της νομιμότητας με την παρανομία από τον κ. Γκουτέρες είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr