Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία Ρίγκαν-Γκορμπατσόφ για τους πυρηνικούς πυραύλους

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία Ρίγκαν-Γκορμπατσόφ για τους πυρηνικούς πυραύλους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πρόθεσή του να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από την ιστορική διμερή Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, INF, που είχε συναφθεί πριν από 31 χρόνια με τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τη Μόσχα ότι την παραβιάζει εδώ και χρόνια και με την απόφασή του αυτή έρχεται να θολώσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για διπλά μηνύματα.

Την ώρα που ανακοίνωνε την απόφαση ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, βρισκόταν στη Μόσχα για επαφές με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσιγκτον.

Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Ήρθε δε να βάλει τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» υπογράμμισε ο Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή στη Νεβάδα.

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».

Άφησε μάλιστα αιχμές για την κυβέρνηση Ομπάμα, λέγοντας πως ενώ η ρωσική πλευρά παραβίαζε συστημικά τη συνθήκη ο προκάτοχός του δεν είχε σκεφτεί ούτε να την επαναδιαπραγματευτεί ούτε να αποχωρήσει από αυτήν.

«Δεν θα τους αφήσουμε να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα» ξεκαθάρισε.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει πρωτίστως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ’ αυτήν παραβιάζει την INF.

Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, Ο Τραμπ έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για να «συνεχίσει» τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η απάντηση της Μόσχας

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία είναι «ένα επικίνδυνο βήμα», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σερκέι Ριαμπκόφ, ενώ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα.

«Θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν θα γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα και θα προκαλέσει καταδίκες», εκτίμησε ο Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik.

«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία και καταδικάζουμε τις νέες απόπειρες των ΗΠΑ να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει υποχωρήσεις στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας μέσω των εκβιασμών», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ριαμπκόφ προειδοποίησε μάλιστα ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αποσύρονται μονομερώς από συμφωνίες, η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών αντιποίνων.

Ο Ριαμπκόφ εκτίμησε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις δικές τους παραβιάσεις της συμφωνίας.

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας από την INF την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον κατευθύνεται στη Μόσχα για να συνεχίσει τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναμένουμε να λάβουμε ξεκάθαρες εξηγήσεις από εκείνον (τον Μπόλτον) σχετικά με τους σκοπούς των ΗΠΑ και τα μελλοντικά βήματα (αναφορικά με τη συμφωνία)», τόνισε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός επεσήμανε ότι αύριο Δευτέρα ο Μπόλτον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr