Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Süddeutsche Zeitung δεν καταλαβαίνει τη «πόσο παράξενη διαμάχη» Ελλάδας-«Μακεδονίας»

Η Süddeutsche Zeitung δεν καταλαβαίνει τη «πόσο παράξενη διαμάχη» Ελλάδας-«Μακεδονίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γερμανία, Σκόπια,

Το θέμα της ονομασίας της «Μακεδονίας» σε μεγάλο βαθμό δεν είναι κατανοητό στο εξωτερικό και ουδέποτε κανείς εξήγησε στην ελληνική κοινή γνώμη πώς αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες τη διαμάχη μας με τα Σκόπια.

Προφανώς και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν βαρύτατες ευθύνες για τον λάθος τρόπο που επικοινώνησαν διεθνώς το ζήτημα, ή για τις μεγάλες χρονικές περιόδους που το είχαν εγκαταλείψει, αφήνοντας τα Σκόπια ανενόχλητα να καθιερώνουν τον «μακεδονισμό» τους.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται μια μερίδα πολιτών στην Ελλάδα είναι ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών περισώθηκε μια κατάσταση, αφού το μικρό γειτονικό κρατίδο έχει καταφέρει όλοι να το αποκαλούν «Μακεδονία» και παράλληλα να μας αντιμετωπίζουν εμάς τους Έλληνες ως «περίεργους» και «κολλημένους» τύπους.

Αναλύσεις για τη σημασία της απόφασης του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται πλέον για τη χώρα φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι το «ναι» στην αλλαγή της ονομασίας αποτελεί ήττα για τον εθνικισμό στα Βαλκάνια και επισημαίνει ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ δεν είναι σημαντική μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ο διαφαινόμενος τερματισμός της διαμάχης στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη: ότι ο εθνικισμός είναι αδιέξοδο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τώρα να αναγνωρίσει τις αυξημένες προσπάθειες στα δυτικά Βαλκάνια, «αλλά για αυτό δεν αρκούν πλέον μόνο τα επαινετικά λόγια από τις Βρυξέλλες».

Υπό τον τίτλο «Το τέλος μιας παράξενης διαμάχης», η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «αυτή η μικρή χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης θέλει να ανήκει στη Δύση, πρέπει όμως πρώτα να βρει τον Βορρά».

Σύμφωνα με την SZ η τύχη της ΠΓΔΜ εξαρτάται από «αυτά τα τέσσερα γράμματα» (σ.σ. της λέξης «Nord», βόρεια στα γερμανικά).

Όπως αναφέρει, αν η ΠΓΔΜ γίνει «Βόρεια Μακεδονία, όπως ζητούν οι Έλληνες και όπως ενέκρινε καταρχήν το Κοινοβούλιο στα Σκόπια, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.».

«Τόσο απλό μπορεί να γίνει – κι όμως, το γεγονός ότι γίνονται για αυτό τέτοιες μάχες, μπορεί να χρησιμεύσει ως τρομακτικό παράδειγμα για το πόσο αδυσώπητη γίνεται ακόμη και σήμερα, ή μάλλον και πάλι σήμερα, η πολιτική στο κέντρο της Ευρώπης, όταν επιτρέπει αντί της λογικής να την καθοδηγούν εθνικιστικές εξάρσεις» παρατηρεί η SZ για να καταλήξει:

«Το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εφικτό πάνω από 2.300 μετά χρόνια την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο μιας πολιτικής διένεξης δείχνει πόσο παράξενη είναι η διαμάχη για την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας.

»Εμπόδισε ωστόσο επί τρεις δεκαετίες την εξέλιξη της Μακεδονίας. Τώρα είναι πια καιρός να ασχοληθεί κανείς επιτέλους με το μέλλον».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr