Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο βήμα για να «λιώσουν οι πάγοι» Αμερικανών-Κίνας – Τι ανακοινώθηκε

Νέο βήμα για να «λιώσουν οι πάγοι» Αμερικανών-Κίνας – Τι ανακοινώθηκε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα βήμα πιο κοντά, σε μία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης σε εμπορικό και στρατιωτικό επίπεδο που κυριαρχούσε στη διμερή σχέση τους τελευταίους μήνες, επιχειρούν ΗΠΑ και Κίνα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα συναντηθούν την Παρασκευή με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Γιανγκ Τζιετσί, τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Γουέι Φενγκχέ και ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους.

Η συνάντηση αυτή, που ανακοινώθηκε έπειτα από μια περίοδο σκληρής πολιτικής και οικονομικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις, θα ακολουθήσει μια πρώτη, τον Ιούνιο του 2017, η οποία ήταν αφιερωμένη τότε στη Βόρεια Κορέα.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχαν συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένα «πλαίσιο διαπραγματεύσεων για να επεκταθούν οι τομείς συνεργασίας και να μειωθούν οι διαφορές όσον αφορά διπλωματικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας» που θεωρούνται «κλειδιά» για τις δύο χώρες, υπενθύμισε στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ, παραπέμποντας στη συνάντηση κορυφής στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας τον Απρίλιο του 2017.

Η αναγγελία των συνομιλιών της Παρασκευής, που έγινε την παραμονή των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της προϊούσας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μάτις ανήγγειλε την 27η Οκτωβρίου ότι ο Κινέζος ομόλογός του αναμενόταν να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός δεν είναι συνώνυμος της εχθρότητας», είπε πει τότε ο Μάτις.

«Είχα συναντηθεί με τον ομόλογό μου στο Πεκίνο πριν από έναν μήνα, και τον συνάντησα ξανά στη Σιγκαπούρη πριν από μία εβδομάδα. Θα έλθει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας», είχε προσθέσει.

Στις αρχές του Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε ακυρώσει μια επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένο να κάνει στην Κίνα, διότι ο Κινέζος ομόλογός του δεν θα ήταν διαθέσιμος, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Τον Σεπτέμβριο, ενώ μόλις είχαν τεθεί σε ισχύ οι αμερικανικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Πεκίνο είχε καταδικάσει την «προκλητική» κατ’ αυτό υπέρπτηση αμερικανικών βομβαρδιστικών σε περιοχές της Νότιας Θάλασσας της Κίνας και της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, όπου υπάρχουν διεκδικήσεις εδαφών.

Στις αρχές του Οκτωβρίου η αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε να επεκτείνει τη σύγκρουσή της με την κινεζική πολύ πέραν του εμπορίου, με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να εκφωνεί μια ομιλία που ερμηνεύθηκε (όχι μόνο) στο Πεκίνο ως επίθεση εφ’ όλης της ύλης: Κατήγγειλε κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών, διπλωματικό και στρατιωτικό επεκτατισμό, μαζικές επιθέσεις στις ατομικές ελευθερίες και στις θρησκευτικές μειονότητες, ακόμη και κινεζική ανάμιξη στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα με σκοπό να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Τραμπ.

Έκτοτε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε πιο συμφιλιωτικό τόνο. Την Παρασκευή, εξέφρασε αισιοδοξία για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Νομίζω ότι θα κλείσουμε μια πολύ καλή συμφωνία με την Κίνα», είπε.

Ενώ τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε για άλλη μια φορά ότι θα ανοίξει την κινεζική αγορά και ότι η χώρα του θα αυξήσει τις εισαγωγές της.

«Είναι πάγια πεποίθησή μας ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν και οι δυο πολλά να κερδίσουν από τη συνεργασία και πολλά να χάσουν από τη σύγκρουση», σημείωσε από την πλευρά του ο κινέζος αντιπρόεδρος Ουάνγκ Τσισάν τοποθετούμενος σε μια σύνοδο στη Σιγκαπούρη σήμερα.

Η Κίνα «είναι έτοιμη να διεξαγάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα ζητήματα που ανησυχούν τις δύο χώρες και να εργαστεί ώστε να εξευρεθεί λύση για το εμπόριο που θα είναι αποδεκτή και από τα δύο μέρη», πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις της Παρασκευής αναμένεται πάντως να επικεντρωθούν στα ζητήματα της ασφάλειας. Η Βόρεια Κορέα αναμένεται επίσης να βρίσκεται στην ατζέντα, αφού μία ημέρα νωρίτερα ο Πομπέο θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Βορειοκορεάτη στρατηγό Κιμ Γιονγκ Τσολ, δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι δύο χώρες έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα μιας συνάντησης κορυφής των δύο προέδρων στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) την 30ή Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, στην Αργεντινή. Η συνάντηση αυτή πάντως μένει να επιβεβαιωθεί επίσημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr