Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός ή Φινλανδός; – Ποιος λένε ότι είναι το φαβορί στους κόλπους του ΕΛΚ

Γερμανός ή Φινλανδός; – Ποιος λένε ότι είναι το φαβορί στους κόλπους του ΕΛΚ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ διεκδικούν το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον πρώτο να θεωρείται το μεγάλο «φαβορί» προκειμένου να τεθεί επικεφαλής της παράταξης στις επερχόμενες ευρω-εκλογές.

Ο Βέμπερ, όντας αντιπρόεδρος του γερμανικού CDU και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ, εκτιμάται ότι θα καταφέρει να υπερισχύσει του ανθυποψηφίου του, ο οποίος κατά το παρελθόν διατέλεσε πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας.

Οι Γερμανοί ευρωβουλευτές του CDU αποτελούν τη μεγαλύτερη «εθνική ομάδα» στις τάξεις του ΕΛΚ, αριθμώντας 88 μέλη, γεγονός το οποίο εκ προοιμίου δίνει ένα σαφές προβάδισμα στον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή της στον Γερμανό υποψήφιο, ενώ το ίδιο έχουν πράξει και άλλοι ηγέτες των κομμάτων-μελών του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εργασίες του συνεδρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη σχετική ψηφοφορία, θα διαρκέσουν έως αύριο, Πέμπτη.

Το αποτέλεσμα της κάλπης θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς ο νικητής κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο αυριανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Ο παράγοντας Ορμπάν

Ένα από τα βασικά σημεία τριβής και διαφοροποίησης των δύο υποψηφίων αποτελεί το ζήτημα «Ορμπάν».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό του ΕΛΚ, εξαιτίας της σκληρής στάσης που τηρεί σε μία σειρά θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κ.α.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι τις προηγούμενες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για την ενεργοποίηση του άρθρου 7, το οποίο προβλέπει έως και τον αποκλεισμό μίας χώρας-μέλους από τα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

Ο Στουμπ έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ της αποπομπής του Ορμπάν από την οικογένεια του ΕΛΚ, επικαλούμενος την παραβίαση των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε.

Αντίθετα, ο Βέμπερ τηρεί μια πιο διπλωματική στάση, κλείνοντας τα αυτιά στις φωνές περί εκδίωξης του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το «παρών» στο Ελσίνκι δίνει και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους.

Σήμερα το μεσημέρι Τετάρτης, για παράδειγμα, θα συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Ευημερία για όλους, περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», ενώ στις 19.00 θα ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας του Συνεδρίου.

Θα συναντηθεί παράλληλα, με τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάδο, και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ από την Κύπρο, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr